Katolsk skola trotsar S-beslutet

Om Socialdemokraterna går vidare med sitt kongressbeslut att förbjuda religiösa inslag i skolan, då blir det ett fall för Europadomstolen.Det säger Mats Hansén, rektor på St Eriks katolska skola, som är övertygad att S-beslutet kommer att förkastas.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är inte många skolor som har ett eget kapell. Men på St Eriks katolska skola i Stockholm finns ett rum utformat för att eleverna ska kunna fira mässa.

Sex rader med kyrkbänkar, Mariastaty, en korsfäst Jesus och två biktbås finns inrett i kapellet, där Globen går att skymta från de bakre fönstren.

En gång i månaden öppnas vikdörrarna upp till den intillliggande skolmatsalen, då hela skolan bjuds in till mässan, men vanligtvis samlas mindre grupper. Den som inte vill vara med på denna frivilliga aktivitet får andra uppgifter i klassrummet.

Fri från religiös påverkan

Om Socialdemokraterna får som de vill ska allt det här bort. Kongressbeslutet de nyligen tog innebär att skolan ska vara fri från religiös påverkan. Att en skola tar in präster som håller i en mässa tillsammans med eleverna skulle också bli olagligt.

– Vill de att vi låser kapellet så att ingen får komma in, undrar rektor Mats Hansén, då han öppnar upp dörren för en rundvisning.

Han berättar att det här är Sveriges äldsta friskola, grundad år 1795, men de nuvarande lokalerna invigdes för 50 år sedan. Skolan drevs fram till 2005 av nunnor som hade sitt kloster vägg i vägg med skolans lokaler, men den tiden är numera förbi.

93886.jpg

Följer läroplanen

Väggarna pryds av bilder på Jungfru Maria, nunnor och helgon, små detaljer som visar skolans katolska profil. Skolans katolska profil må sitta i väggarna, men själva undervisningen följer läroplanen, och går till som på vilken skola som helst.

Mats Hansén låter mycket självsäker när han trotsar Social­demokraternas kongressbeslut, och säger att det kommer bli mycket intressant att se hur de tänkt göra för att införa ett förbud mot konfessionella inslag i skolan.

– Då skulle vi överklaga det till Europadomstolen, säger han.

– Men innan dess måste det prövas i svenska domstolar, vilket innebär att processen kommer att ta ett antal år.

Och i slutänden är han säker på att få rätt, eftersom Europakonventionen erkänner att föräldrar har rätt att uppfostra sina barn i enlighet med sin religiösa eller filosofiska övertygelse, vilket också inkluderar utbildningen.

93877.jpg

Det går knappast att få honom att svara på frågan vad som skulle hända om riksdagen fick igenom ett beslut att förbjuda de konfessionella inslagen i skolan, eftersom Mats Hansén säger att det inte kommer att ske.

Du menar att ett förbud inte kan införas?

– Nej, faktiskt inte. Tomma tunnor skramlar mest, säger han om S-kongressens beslut.

– Det viktiga är inte vad Social­demokraterna tycker, utan att Sverige har ratificerat Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna.

På vilket sätt märks det att ni är en katolsk skola?

– Det märks nog på hela atmosfären, men en del saker kan vara svårt att ta på, säger Mats Hansén.

Är alla elever katoliker?

– Nej, och inte all personal heller. Men många är det. Vi har ortodoxa, protestanter, muslimer och elever utan religiös anknytning, och det är helt frivilligt att delta i de konfessionella inslagen, även om de flesta gör det.

Hur viktigt är det för er att fira mässa i skolan?

– Det är jätteviktigt, vi är en katolsk skola, och det är vår identitet, säger Mats Hansén.

93895.jpg

Läs fler artiklar om religiösa inslag i skolan

Alla tidigare artiklar

Fakta:

På St Eriks katolska skola går i dag 230 elever,­ från ettan till nian, och utöver det finns också en förskola.

Elevunderlaget är långt­ifrån homogent, många har rötter­ i andra länder, det finns också en religiös mångfald även om majoriteten är katoliker.

Polska och arabiska är två språk som många har med sig hem­ifrån.