Katolska kyrkan i Indien medger diskriminering av kristna daliter

För första gången har katolska kyrkan i Indien erkänt att kristna daliter i landet diskrimineras av kastsystemet och att "deras deltagande ... på de högre nivåerna är nästan noll".

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dessa erkännanden finns i ett policydokument som släpptes i veckan av den katolska biskopskonferensen i Indien (CBCI), rapporterar tidningen Indian Express.

Dokumentet uppmanar 171 katolska stift i Indien att inom ett år lämna in långsiktiga och kortsiktiga planer för hur alla former av diskriminering mot kristna daliter ska upphöra.

Ordföranden för CBCI, kardinal Baselios Cleemis, berättar för Indian Express att denna form av diskriminering är en "synd". Kardinalen säger: "Det är ett revolutionerande steg. Vi erkänner att det är en allvarlig social synd, en fråga och ett problem … Detta är ett steg för att avsluta bruket av diskriminering inom kyrkan. Det är ett meddelande samt en själviakttagelse."

Cirka 12 miljoner av 19 miljoner medlemmar i den katolska kyrkan i Indien är kristna daliter, men dokumentet konstaterar att "deras deltagande på ledarskapsnivån i stiftens administration, samt i religiösa ordnar, är minimal och på de högre nivåerna nästan noll".

För närvarande endast 12 av de mer än 5 000 biskopar som finns i katolska kyrkan i Indien kristna daliter.