Katolska kyrkan i Luleå kärleksbombades efter brand

Brandattacken mot katolska kyrkan i Luleå följdes av en kärleksattack.
– Jag är väldigt glad och lycklig över detta initiativ, säger kyrkoherden Nelson Mendoza Caserial om ”kärleksbombningen”.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bakom kärleksbombningen står nätverket Ett Luleå för alla.

– Vi sätter upp hjärtan och den som vill skriver små hälsningar eller kärleksfulla budskap, berättar Jenny Larsson, samordnare för nätverket, för tidningen NSD.

Nätverket hade fått tillstånd till kärleksbombningen av kyrkoherde Nelson Caserial. Kyrkoherden själv fick motta blommor. Nätverket Ett Luleå för alla säger att det är viktigt att visa solidaritet med kyrkan och med alla som drabbats av branden.

Läs mer: Anlagd brand vid kyrka i Luleå
 

Nelson Caserial säger att han inte kände till nätverket innan de tog kontakt med honom.

– Men jag är glad över denna kontakt. Jag tycker att deras visioner är fina och jag kommer att bjuda in dem till kyrkan. Kanske kan vi hjälpa dem med att till exempel använda kyrksalen som samlingssal vid tillfälle, säger han.

"Blev chockad"

Nelson Caserial berättar att han blev chockad över att i tisdags natt plötsligt möta två poliser som ringde på hos honom.

– Jag undrade vad jag hade begått för brott. Men så fick jag höra om brandattentatet.

Branden upptäcktes på ett tidigt stadium tack vare larmsystem. Kyrkan har fått sotskador, men inte värre än att den går att använda, berättar Nelson Caserial. Han säger att det inte såvitt han vet funnits någon hotbild mot kyrkan.

– Vi har i alla fall inte fått några brev eller mejl. Men det var ingen tvekan om att man verkligen velat tända eld på kyrkan, man hade hällt bensin runtom hela kyrkan. Jag var djupt chockad. Jag förstår inte vem som vill kyrkan ont.

– Själv ber jag för kyrkan och församlingen, men jag ber också för dem som utfört detta attentat och för deras frälsning. Och jag är djupt tacksam till polis och brandmän, som stoppade attentatet.

600 medlemmar i församlingen

Han berättar att det var tur att ingen präst just nu bor i kyrkan. Tidigare hade en av prästerna bott i lokalerna, men han har nu flyttat till Arvidsjaur.

Nelson Caserial har varit i Luleå i två år. Den katolska församlingen består av cirka 600 medlemmar.

– Men vi är öppna inte bara för medlemmar. Alla är välkomna, säger Nelson Caserial.

Mässan kommer att firas som vanligt trots brandattentatet. Men kyrkan ska nu se över säkerheten och eventuellt utöka kamerabevakningen, säger kyrkoherden.

Polisen söker vittnen

Attentatet tisdag kväll utreds nu av polisen och en förundersökning är inledd. Polisen har knackat dörr för att ta vittnesmål från människor.

– Vi följer upp en del uppgifter där vittnen gjort iakttagelser i området under kvällen, säger Karin Markaberg från roteln för grova brott till NSD.