KD har fått ett hbtq-nätverk

Men det nystartade "Öppna Kristdemokrater" har redan mött på motstånd i partiet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Målet med det nystartade nätverket är att förstärka KD:s arbete i hbtq-frågor, och att vara en resurs för distrikt och lokalavdelningar. "Öppna Kristdemokrater", som nätverket heter, vill också vara till hjälp vid olika Pride-event, enligt egen utsago.

Men alla kristdemokrater verkar inte glada åt detta nya nätverk. I tidningen Sydöstran har det exempelvis blossat upp en debatt, där Lisbeth Beselin, ordförande i Seniorförening i Blekinge, skrivit en uppmärksammad insändare. Där går hon till hårt angrepp på hbtq-nätverket, och undrar om personerna bakom verkligen valt rätt parti.

- Det förvånar mig mycket att de som driver de här frågorna inte går med i Fi eller V. Det är väl snarast där de hör hemma. Det förvånar mig också att inte fler inom KD reagerar, skriver Lisbeth Beselin i sin insändare.

Hon säger där att hon själv under lång tid arbetat för homosexuellas rättigheter.

- Men för mig är det stor skillnad på trogna, homosexuella parförhållanden, där man är gift eller sambo och någon sorts gayliv eller avvikande sexualitet i största allmänhet.

- Jag kan inte heller se att hbtq-frågor med alla bokstäverna egentligen hör hemma i ett värdekonservativt parti som Kristdemokraterna.

Lisbeth Beselin avslutar sin artikel med att Pridefestivalerna bör läggas ned, "de är enbart pinsamma jippon och spär nog ofta på fördomarna i stället för tvärtom. De är en skymf mot alla vanliga, samkönade Svenssonpar".

INGA TANKAR PÅ ATT BYTA PARTI

Personerna som har varit med och startat nätverket, Anne-Sophie Sriwong och Maria Hansson Nielsen, tackar för rekommendationen att byta parti, men svarar:

- Vi är hemma i Kristdemokraterna och har inga funderingar på att flytta. Tvärtom trivs vi i vårt allt mer öppna parti.

De skriver vidare att det inte ska råda några tvivel om att Kristdemokraterna står upp för alla människors lika värde, och att de tror på en demokrati byggd på kristen människosyn, vilket enligt dem står för:

- Att behandla andra så som vi själva skulle vilja bli behandlade. Att visa empati, att sätta sig in i och förstå andra människors livssituation.

Vilket också innebär att "Öppna Kristdemokrater" kommer att fortsätta ge sitt stöd till olika Pridefestivaler runtom i landet. De skriver att de också är tacksamma för det stöd de fått från partikansliet och från kristdemokrater runtom i landet.