KD:s kommunpolitiker i asyluppror

70 kristdemokratiska kommunpolitiker har skrivit under på en motion med kravet på att en ny asyl- och migrationspolitik ska tas fram. Partiledare Ebba Busch Thor vill dock tona ned motsättningarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ta fram en ny migrationspolitik som bottnar i den kristdemokratiska grundideologin. Det är vad 70 kristdemokratiska politiker, från norr till söder, har skrivit under på.

Bland annat ställs kravet att se över användningen av tillfälliga uppehållstillstånd, det vill säga en omvärdering av den politik som KD numera står för.

Kommunpolitikers röst

Bakom motionen står bland annat Magnus Jacobsson, gruppledare för KD i Uddevalla.

Han berättar att det här är kommunpolitikernas röster som lyfts fram, och ingen riksdagsledamot har blivit tillfrågad att skriva under motionen, bland annat för att det främst är de som står för den förda politiken.

– Jag har i alla fall inte sett några reservationer från dem, säger Magnus Jacobsson.

– I riksdagen pratas det om kris och katastrof, men de flesta av oss kommunpolitiker har inte den upplevelsen. Visst har det varit tufft, vissa åtgärder har behövt göras, men vi är inte utsatta för kris och katastrof. Det är Syrien som har varit utsatt för kris och katastrof.

Beslut tas på riksting

Var motionen kommer att landa återstår att se. Det är först på KD:s riksting i oktober som partiet får säga sitt, och innan dess ska partistyrelsen också behandla motionen. För de som vill se en ny migrationspolitik innan valet 2018 är troligtvis rikstinget i Uppsala sista chansen att få till en omsvängning.

– Vi vill ha mjukare men tydligare politik, sammanfattar Magnus Jacobsson de krav som nu ställs från kommunpolitikerna.

När Dagen träffar partiledare Ebba Busch Thor väljer hon att tona ned att det skulle finnas en konlikt i partiet när det kommer till migrationsfrågor.

Är du förvånad över detta interna uppror mot KD:s nuvarande migrationspolitik?

– Jag uppfattar inte att det är ett uppror, utan att det finns ett stort engagemang för migrationsfrågorna, att Sverige ska hitta en hållbar linje framöver så att vi kan fortsätta hjälpa människor i nöd, säger Ebba Busch Thor.

Men det är 70 kristdemokrater som går emot partiledningen?

– Det har jag inte uppfattat att man gör, utan man vill ha ett samlat grepp kring migrationspolitiken. Det har jag väldigt stor förståelse för, eftersom vi nu tvingats fatta besluten löpande. Då är det inte märkligt att det finns stort engagemang för att få till ett samlat grepp.

”En stor frustration”

Ebba Busch Thor säger att hon uppfattar det som att det finns en stor frustration över att Sverige inte kunnat göra mer för att hjälpa fler flyktingar.

– Det är en frustration som jag delar.

På frågan om det oroar henne att KD delas upp i två läger i den här frågan väljer Ebba Busch Thor att passa, hon konstaterar att en motion kommit in, och att den ska behandlas i sedvanlig ordning.

Konflikten tydlig

Magnus Jacobsson anser dock att det är tydligt att det finns en konflikt i partiet.

– Det är uppenbart att det finns olika uppfattningar, och vi som skrivit under på den här motionen tycker att det är en för hård politik och att vi vill ha förändring.

Han menar också att de främsta motståndarna inte är partiledningen, utan KDU, som driver en helt annan linje när det kommer till migrationsfrågor.

Fler artiklar om Sveriges nya asylpolitik

Alla tidigare artiklar

Motionen

KD har sitt riksting den 20-22 oktober i Uppsala.

Inför tinget har medlemmar möjlighet att skriva motioner, förslag på vilken politik som ska föras.

Motionerna hanteras innan rikstinget både på lokal- som nationell nivå.

Motioner som röstas igenom blir sedan partiets officiella politik.