KD:s valberedning: Därför valde vi inte Adaktusson och Skyttedal

– Det var en helhetsbedömning, säger Cathrine Pålsson från valberedningen, om varför duon Forssmed/Henriksson föreslås sitta kvar i KD:s presidium.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Fyra kandidater men bara två platser. Så såg det ut när valberedningen skulle besluta vilka som skulle sitta i KD:s presidium, vid sidan av partiledare Ebba Busch Thor.

Och valet föll på de två personer som redan har posterna som första och andra vice ordförande, det vill säga Jakob Forssmed och Emma Henriksson.

94374.jpg– Vi gjorde en helhetsbedömning vad vi trodde var bäst för partiet just nu. Vi valde Jakob och Emma tidigare på vårt riksting och mycket av den sammansättningen var tänkt långsiktig, säger Chatrine Pålsson, valberedningens ordförande, till Dagen.

– Vi tror att den kompetens som finns i presidiet, ett år före valet, blir det optimalaste för helheten.

Varför inte Lars Adaktusson och Sara Skyttedal i presidiet?

– Vi har lyssnat in och intervjuat och gjort ett grundläggande arbete och funnit att det här är det bästa just nu. Sedan är det inte vi som bestämmer, utan rikstinget i oktober. Men vårt förslag ser ut som det gör på grund av helheten.

Läs mer: KD:s valberedning valde bort Adaktusson och Skyttedal
 

Men ni vet att det kan bli en personstrid om detta?

– Vi är medvetna om olika diskussioner, säger Chatrine Pålsson.

– Men hur diskussionen blir på rikstinget kan jag inte svara på. Men jag hoppas att rikstinget ska samlas kring det förslag som är det bästa för partiet. Vi har lyft på alla stenar vi kan och funnit att detta förslag är det bästa.

Att Jakob Forssmed och Emma Henriksson sitter i riksdagen, var det avgörande?

– Det är naturligtvis en viktig faktor, eftersom inte vår partiledare gör det. För att vi ska ha en bra situation inför valet är det ett tungt skäl att två i presidiet sitter i riksdagen.

Läs också: KDU tar strid för Adaktusson och Skyttedal till topposterna i KD

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar
Debatt