KD vill att Sverige agerar för Egyptens kristna

"Stoppa massakrerna på kristna i Egypten", är budskapet då riksdagsledamoten Robert Halef vänder sig till utrikesminister Margot Wallström (S).

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hur kommer regeringen att agera, inom EU och inom FN, för att förhindra att nya terrorattacker drabbar kopterna i Egypten?

Det undrar den kristdemokratiske riksdagsledamoten Robert Halef, som nu vill ha svar från utrikesminister Margot Wallström (S), efter att ha ställt en skriftlig fråga i riksdagen.

– Egyptens ursprungsbefolkning, kopterna, utsätts i dag för eskalerande attacker på grund av sin kristna tro. Islamismen i Mellanöstern skyr inga medel i sin strävan efter att fördriva de kristna folkgrupperna från regionen, säger Robert Halef, via ett pressmeddelande från KD.

Där tar han även upp att flera hundra kopter har dödats och skadats av systematiskt planerade terrordåd, bland annat mot kyrkor. Den senaste stora uppmärksammade händelsen var när en buss stoppades på väg till ett kloster, där 25 av passagerarna sköts till döds.

Robert Halef: Diskrimineringen ett grundproblem

Robert Halef tar inte bara upp de dödliga attentaten som kristna utsätts för, utan menar att ett grundproblem är en utbyggd diskriminering mot kristna, inte bara i Egypten, utan det här berör även andra länder i Mellanöstern. Men när han nu vänder sig till Margot Wallström är det först och främst kopternas situation i Egypten han oroas över.

– Kopterna behöver omvärldens stöd och hjälp för att ha en framtid i landet. EU och FN:s säkerhetsråd bör fördöma attackerna och bistå regeringen med stöd och hjälp för att beskydda de utsatta kristna egyptierna. Annars kan detta vara början till slutet på den 2000-åriga kristna närvaron i Egypten.

 

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar