KDU tar strid för Adaktusson och Skyttedal till topposter i KD

Lars Adaktusson och Sara Skyttedal hålls utanför presidiet, om valberedningen får bestämma.
Frågan är hur långt deras stödtrupper är redo att gå inför det stundande rikstinget.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Valberedningens förslag inför KD:s riksting i oktober är att Lars Adaktusson och Sara Skyttedal hålls utanför presidiet och att Jakob Forssmed och Emma Henriksson sitter kvar. Men de sistnämnda kan inte vara helt säkra på sina platser.

Christian Carlsson är förbundsordförande för KDU, och pådrivande för att få till en förändring. De vill hellre se Sara Skyttedal och Lars Adaktusson, då de menar att de skulle vara bäst lämpade för topposterna inom KD.

– Vi har ett år kvar till valet, och som vi ser det är det dags att toppa laget. Vad gäller Adaktusson och Skyttedal så hör de till de mest profilerade personer vi har, och vid sidan av Ebba Busch Thor är det dem som KD-väljarna ser som de bästa företrädarna för Kristdemokraterna. De bör ingå i den främsta ledningen när vi möter väljarna i valet.

"Adaktusson inger förtroende"

Christian Carlsson pekar på att Adaktusson och Busch Thor tillsammans jobbade för framgångarna i EU-valet, och att Adaktusson sedan dess har ingett ett stort förtroende.

Har valberedningen missbedömt vilka strömningar som finns i partiet?

– Det kan inte jag bedöma. Det jag kan säga är att vi gör en annan bedömning av vad som är bäst för partiet.

Kommer ni att ta strid för att ändra i presidiet?

– Vi fattade vårt beslut om nominering innan vi visste vad valberedning skulle föreslå, och ändrar oss inte på grund av detta.

Men tar ni strid?

– Ja, vår nominering står fast, vi ska absolut försöka få dem valda. Det är nu vi har den chansen. Vi har riksting vartannat år och vi tycker att vi ska optimera våra chanser inför valet.

Läs också: KD:s valberedning: Därför valde vi inte Adaktusson och Skyttedal
 

Christian Carlsson säger att det finns ett starkt stöd för KDU:s linje, många har nominerat såväl Adaktusson och Skyttedal till presidiet. Men var sympatierna ligger vet vi så klart först på rikstinget.

Så en maktkamp väntar?

– Jag vet inte om man ska se det så. Nu ska vi välja en ny styrelse, vi ska välja de namn som är bäst lämpade. Det är på rikstinget som vi ska stöta och blöta vår politik, samt hur partiet ska se ut. Det här är sista chansen att inför valet nästa år att påverka politik och partistyrelse, efter rikstinget ska vi sluta leden och slå alla med häpnad.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar
Debatt