Kent Wisti är årets förnyare i Svenska kyrkan

Med sina satirteckningar har han nått ut till tiotusentals människor på Facebook och Twitter. Prästen Kent Wisti får i dag utmärkelsen Årets förnyare av Svenska kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Prästen Kent Wisti är känd för den breda allmänheten för sina satirteckningar. Ofta med gubbar som ledmotiv.

– Jesus själv var en enorm satiriker. En av de främsta i världshistorien. Att säga ´sila mygg och svälja kameler´ är satir. Eller att prata om att en kamel som ska komma in genom ett nålsöga. Det handlar om att förändra proportionerna så att något nytt uppstår, sa Ken Wisti när Dagen intervjuade honom för snart ett år sedan (8.11 2016).

Kontroversiell artikel 

Men Kent Wisti är också präst, och sedan några månader tillbaka stiftsadjunkt för mission i Lunds stift. Han finns också på listan över biskopskandidater i Göteborg. I maj i år skrev han en uppmärksammad artikel i Dagens Nyheter med rubriken "Därför måste Svenska kyrkan dö". Där konstaterar han att folkkyrkan, som vi känner den, ligger på sitt yttersta - och att det är bra.

"Vilka strider skall vi ge upp? vad kommer att utkristalliseras som vårt mest angelägna? Vilka återupptäckter kommer vi att göra? Vilka självinsikter kommer att vinnas när vi ger upp kampen? Hur är vi en naken folkkyrka, religiöst motiverad, utan den väldiga statsapparatens kostym? Vilka möten utanför vår bekvämlighetszon vågar vi? " frågar han i artikeln.

Får utmärkelse

I dag tilldelas Kent Wisti utmärkelsen Årets förnyare i Svenska kyrkan, i samband med inledningen av Gotlands kyrkvecka. I motiveringen skriver juryn bland annat: "Han tar sig an kyrkans missionsuppdrag i vår tid och genom ny språkdräkt når han fram till många människor på för kyrkan nya arenor. Han lyckas förmedla evangeliet så att det skär igenom mediebruset och in i nya landskap och verkligheter".

Bakom priset står Kyrkans tidning i samarbete med Gotlands kyrkvecka och Visby domkyrkoförsamling.