Kenyas kristna kritiska till Obamas hbtq-politik

Försök inte tala om vad vi ska tycka om homosexualitet. Det beskedet skickar politiska och kristna ledare i Kenya till president Obama inför dennes besök i slutet av månaden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

USA:s högsta domstol beslutade nyligen att par av samma kön har rätt att gifta sig. Det innebär att delstaterna inte längre har rätt att förbjuda samkönade äktenskap, vilket har retat upp många i Kenya.

Flera högt uppsatta kenyanska politiker vädjar till president Barack Obama att inte lägga sig i Kenyas inställning i frågor som rör hbtq-personers rättigheter när han snart kommer på statsbesök.

En som reagerar starkt är talmannen Justin Muturi, som säger att parlamentet kan ”utföra sanktioner mot alla eventuella försök som syftar till att inkräkta på vår sociala ordning”.

– Som individ och kristen kan jag inte godkänna utlevd homosexualitet, säger han till Star.

Parlamentsledamoten Charles Njagagua gör bedömningen att Obama riskerar att kastas ut ur parlamentet om han tar upp frågan. Rose Mitaru säger att landet är fast beslutet att avböja all hjälp och bistånd om det är kopplat till homofrågan.

Även kristna företrädare, som Evangeliska alliansens ledare Mark Kariuki, markerar vad de förväntar av presidenten. Att godkänna homosexuella relationer är att skicka helt fel signaler till den unga generationen, menar han.

– När Obama besöker oss ber vi honom att respektera den moraliska uppfattning och övertygelse som är rotad hos de allra flesta kenyaner, säger Karikuri enligt washingtonpost.com.

Demonstration i Nairobi

I måndags hölls en mindre demonstration i Kenyas huvudstad Nairobi som arrangerades av Evangeliska alliansen med udden riktad mot homosexuellas rättigheter. Många av demonstranterna bar t-shirts med texter som ”Skydda familjen” och ”Stå upp för familjen”, uppger Reuters.

Frågan är dock om Obama låter sig påverkas av påtryckningar. Under ett besök tidigare i Sydafrika, Tanzania och Senegal undvek inte den amerikanske presidenten ämnet.

När Barack Obama i slutet av juli kommer till Kenya är det dessutom inte vilket politiskt besök som helst. Det är landet där hans pappa föddes och dog (i en bilolycka 1982), och med det följer vissa förväntningar.

Det är Obamas första visit i landet sedan han 2009 blev amerikansk president. Som senator besökte han 2006 den by, Kogelo, där hans pappa växte upp. Många kenyaner hade hoppats att han skulle komma betydligt tidigare och inte som nu bara drygt ett och ett halvt år innan hans tid som president är över.

Obama väntas anlända till Kenya den 23 juli. Han kommer då bland annat att delta i ett forum för entreprenörskap som samlar affärsmän, investerare och beslutsfattare. Syftet är att stödja företagsamhet i landet. Han flyger sedan vidare till Etiopien där han ska träffa afrikanska ledare i Afrikanska unionens bas i Addis Abeba.

Homosexuella relationer är ett brott i Kenya, liksom i de allra flesta av Afrikas 54 länder, och kan ge upp till fjorton års fängelse. Sydafrika är det enda afrikanska landet där homosexuella och lesbiska får gifta sig.

Justin Muturi.

Justin Muturi.

[x]
Barack Obama.

Barack Obama.

Foto: Pablo Martinez Monsivais
[x]