Kinesiska kyrkor straffas efter nej till övervakningskameror

Myndigheter i den kinesiska provinsen Zhejiang har stängt av elektriciteten till två kyrkor sedan församlingarna trotsat kravet på att övervakningskameror ska installeras.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Brandskyddsmyndigheten i staden Wenzhou i Zhejiangprovinsen meddelade, enligt China Aid, den 24 maj att en specifik kyrka har för många besökare vilket utgör en brandfara. Som ett resultat stängde provinsregeringen tillfälligt kyrkans kraft- och vattenförsörjning och krävde att kyrkan skulle åtgärda problemen.

China Aid uppger även att en annan kyrka i provinsen har drabbats av samma öde.

Men förklaringen att kyrkornas strömförsörjning skulle ha stängts av säkerhetsskäl avfärdas av kristna i regionen. De misstänker i stället att provinsregeringens beslut är ett straff för att kyrkorna inte följer kravet på att installera övervakningskameror.

Gemensamt för de två kyrkorna som nu har fått strömförsörjningen avstängd är att de är de enda två kyrkorna i området som inte har installerat övervakningsutrustning.

Det var i början av mars som myndigheterna i Zhejiangprovinsen krävde att kyrkor tillhörande den statligt tillåtna Tre själv-kyrkan skulle installera övervakningskameror. Officiellt hävdar myndigheterna att kamerorna ska förbättra kyrkornas säkerhet, men kritikerna konstaterar att kamerorna kan användas av myndigheterna för att övervaka den religiösa aktiviteten.

China Aid uppger att hundratals poliser samlades vid en stor kyrka i Wenzhou den 21–24 mars för att säkerställa att kyrkan installerade övervakningskameror. Församlingsmedlemmar som motsatte sig installationen fick ta emot slag och en lokal kristen förklarade att församlingsmedlemmar ifrågasatte varför de behövde ytterligare övervakning när kyrkan redan kontrolleras av myndigheterna.

Några kristna kvinnor som ställde sig utanför kyrkan av fruktan för att kyrkan eventuellt skulle rivas greps och släpptes först när kamerorna var uppsatta. Enligt China Aid förstörde tjänstemän också kyrkans reception och andra delar av byggnaden, inklusive kyrkans port för att komma in.