Kinesiska missionärer mördade i Pakistan

Morden på två kristna kineser i Pakistan har satt fokus på en stor missionssatsning.
Underjordiska kinesiska kyrkor vill sända ut 20  000 missionärer till muslimska länder.
Men nu försöker både Kina och Pakistan att stoppa dem.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Att evangelisera i Pakistan är livsfarligt. Även om medborgarna enligt grundlagen har religionsfrihet bedriver inte kyrkorna någon öppen evangelisation bland muslimer, då extremister ser mission som en attack på islam.

Men de kinesiska medborgarna Meng Lisi, 26 år, och Li Xinheng, 24 år, vågade. De ska ha evangeliserat i miljonstaden Quetta i västra Pakistan, en orolig plats med många jihadistsympatisörer. En BBC-journalist har besökt staden och intervjuat människor som mött Meng Lisi, Li Xinheng och andra kristna kineser. I artikeln berättar invånarna att kineserna knackade dörr, delade ut broschyrer och vittnade om kristen tro. Den 24 maj blev sedan Meng Lisi och Lin Xinheng kidnappade av maskerade män. Den pakistanska armén inledde en operation för att frita dem, men IS meddelade senare att gisslan avrättats.

Satsar på infrastruktur

Morden har fått efterverkningar. Kina har ambitiösa visioner för regionen. Man planerar bland annat att skapa transportleder från Kina till Europa genom Centralasien. I Pakistan vill Kina investera 30 miljarder dollar i infrastrukturen för att underlätta transporter mellan västra Kina och pakistanska hamnar vid Indiska oceanen. Med dessa satsningar kommer kinesiska arbetare och, med stor sannolikhet, även missionärer.

Möjlighet att sprida kristen tro

Kinesiska husförsamlingar ser nämligen detta som en möjlighet att sprida kristen tro i slutna muslimska länder.

— Jag har mött flera ledare för stora husförsamlingsrörelser i Kina. Alla talar de om att sända ut kineser till andra länder, säger Lars Narin, som är Asien-ansvarig på missionsorganisationen Ljus i Öster.

Nyligen hölls en konferens i Sydkorea med kinesiska ledare. Där fördes fram en vision om att sända ut 20 000 missionärer till Mellanöstern och Centralasien. Lars Narin har svårt att bedöma hur realistisk den siffran är, men menar att många kyrkor satsar seriöst på mission.

Är det ansvarsfullt att sända ut missionärer till så farliga platser?

— Jag tror att de har beräknat kostnaden och risken. De har ofta mött förföljelse och svårigheter som präglar dem och i många fall gör att de är redo att ta risken för att människor ändå ska få del av evangeliet, även om det är mörka och tuffa områden.

För den kinesiska regimen är missionssatsningarna en källa till oro och det är tydligt att man vill avskräcka kristna från att åka.

Polisen har slagit till mot de underjordiska församlingar som ska ha sänt ut Meng Lisi och Li Xinheng. En tidning som står nära kommunistpartiet har också anklagat mordoffren för att ha sysslat med olaglig evangelisation, på uppdrag av sydkoreanska missionärer.

Kina ska också ha sagt sig berett att samarbeta med Pakistan för att förhindra olaglig missionärsverksamhet. Även i Pakistan läggs skulden mer på de mördade än på IS. Det pakistanska inrikesministeriet har kritiserat de två mördade kineserna för att under en täckmantel av affärsverksamhet i stället varit engagerade i evangelisation. Den pakistanska regeringen har därför aviserat en hårdare kontroll vid visum-ansökningar.

Stolt över sin son

I Kina sörjer de anhöriga. Li Xinhengs mamma berättar för BBC att hon trodde att sonen skulle arbeta som lärare i Pakistan, men är det så att han evan­geliserade så är hon stolt över det.