Knutby i dag, del 1: Åsa Waldau och Urban Fält lämnar Knutby

Det här är första delen i en artikelserie om Knutbydramat som börjar i nutid.
Åsa Waldau och Urban Fält, två tongivande ledargestalter i Knutby Filadelfia, har nu lämnat kyrkan och orten. I dag kan Dagen berätta om stora förändringar i den omtalade församlingen utanför Uppsala. Detta är första delen av sex i ett dokument om Knutby.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Observera att den här artikeln publicerades den 24 november 2016. På grund av spridning i sociala medier kan den åter dyka upp på Dagens mest lästa-lista

De senaste månaderna har det hänt omvälvande saker i Knutby Filadelfia, den församling som i januari 2004 skakades av ett mord och ett mordförsök i vad som gått till historien som Knutbydramat.

Den senaste tiden har vissa aktiviteter ställts in. Orsaken är händelser som lett fram till att Åsa Waldau och pastor Urban Fält har lämnat Knutby.

Ensam pastor kvar

Detta bekräftas av Peter Gembäck, numera ensam pastor i församlingen, i en exklusiv intervju till Dagen.

– Urban har lämnat sin pastorstjänst för att han har missbrukat sitt ämbete.

– Han avsattes som pastor. Vi kände att det som framkommit var så pass graverande att han var tvungen att lämna sin position.

Sågs som "ställföreträdande Jesus"

För tre år sedan, när Dagen intervjuade människor som varit medlemmar i församlingen berättar de om att Urban Fält hade en mycket stark position i Knutbyförsamlingen och att han av vissa sågs som "en ställföreträdande Jesus".

Exakt vad som hände då Urban Fält fick lämna församlingen vill inte Peter Gembäck gå in på. Han hänvisar till omsorg för de människor som berörs. Men han berättar om Urban Fälts beteende:

– Det har varit ett maktmissbruk för eget intresse.

– Han har trampat på människor på ett graverande sätt i själavårdssamtal. Han har byggt upp en kultur kring sig som varit direkt ohälsosam. Människor har varit rädda för honom. Jag skulle till och med säga att han har missbrukat Herren sin Guds namn.

Åsa Waldau lämnar bara månader efteråt

Urban Fält lämnade Knutby för ungefär två månader sedan. Åsa Waldau har nu lämnat för bara någon vecka sedan. Enligt Peter Gembäck är alla parter överens om att en flytt för de båda är den enda vägen framåt. Han poängterar att det ska ha skett frivilligt, men att beslutet ska ha föregåtts av en stor debatt i församlingen.

– Stora delar av det som varit osunt kring Urban har också hängt ihop med Åsa Waldau, säger Peter Gembäck.


LÄS MER: Insikten om att något är fel i Knutby

 

Åsa fick tillbaka stort inflytande i församlingen

Han berättar att Åsa Waldau, på senare tid, återigen har fått ett allt större inflytande i församlingen, trots att hon formellt inte varit en del av ledarskapet.

– Det har varit en osund kultur kring henne som vi kände att vi måste göra upp med, säger Peter Gembäck.

"Kritiken är stenhård"

Han berättar att de senaste månaderna har varit mycket omtumlande, han beskriver det som att skygglappar har tagits bort, att bilden har klarnat.

Kritiken mot Urban Fält och Åsa Waldau är stenhård. Samtidigt vill inte Peter Gembäck använda samma retorik som använts tidigare, då han och församlingen skyllt alla problem kopplat till Knutbydramat på Helge Fossmo. Bilden de målat upp tidigare var att deras sunda församling drabbades av en ensam galning.

Nu kommer Peter Gembäck med en rejäl skopa självkritik. Han berättar att när det gäller Åsa och Urbans sorti, så har församlingsmedlemmarna själva varit delaktiga i att det blivit som det blivit, och att problemen ligger djupt inbäddat i den egna kulturen.

– Vi står i en process nu som går långt tillbaka i tiden, till innan mordet 2004, där vi måste rannsaka oss själva, vad har varit bra och dåligt. Där vi ser att det funnits saker som varit direkt osunda.

Peter Gembäck säger att han har tillkallat extern hjälp till församlingen, det är själavårdare och psykiatrier som ska komma in som stöd. Vilka det är vill han inte närmare gå in på.

"Ropar till Gud om förlåtelse"

Dagen når Urban Fält via sms, och han svarar med ett kort meddelande:

"Det enda jag har att säga är att det här är en mycket känslig och jobbig situation och jag ropar till Gud om förlåtelse för synd och upprättelse till alla inblandade!"

Dagen har också sökt Åsa Waldau utan framgång.

Jacob Zetterman

Rickard Ringqvist
 

LÄS NÄSTA DEL: Knutby i dag, del 2: "Då förstod vi att något var fel"

 

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården