Knutby i dag, del 2: Då förstod vi att något var fel

Del 2 av 6 i Dagens exklusiva intervju med Knutbys pastor Peter Gembäck.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

LÄS FÖRSTA DELEN: Knutby i dag, del 1: Åsa Waldau och Urban Fält har lämnat Knutby
 

"Ibland när man ser sig själv på film får man en aha-upplevelse. Man trodde själv att man utstrålade en viss ton, men sedan ser man med egna ögon att verkligheten såg helt annorlunda ut."

Liknelsen kommer från Peter Gembäck, pastor i Knutby Filadelfia, då han resonerar om den situation som råder i dag.

Han leder församlingen där det omtalade Knutbydramat utspelade sig för snart 13 år sedan. Sedan dess har de varit ganska isolerade, och stora delar av omvärlden stämplat dem som en sekt.

Hälsades inte välkomna

Vi träffar honom i församlingens lokaler på Gränsta gård, och förutsättningarna är helt annorlunda än tidigare. När vi träffade honom här för tre år sedan, då vi som många andra skrev om situationen tio år efter mordet i Knutby, var det bistra miner. På gudstjänsten hälsades andra medier välkomna, men inte tidningen Dagen.

Nu tar Peter Gembäck emot oss med en helt annan ton. En skillnad är att han inte är i försvarsställning, och inte lovprisar allt som sker i församlingen. Tvärtom, för första gången väljer han att vara öppen med fel och brister, både hos sig själv, och i församlingen.

Åsa Waldaus porträtt

En annan skillnad mellan då och nu är att Åsa Waldaus porträtt inte möter oss. Då var lokalerna fullpyntade med hennes böcker, bilder, tavlor, och trots att hon inte var där personligen var hon på något sätt överallt ändå.

Nu är det mesta borta, enbart några tavlor med hennes fotografier hänger på väggarna.

Har lämnat församlingen

Det som hänt är att Åsa Waldau och pastor Urban Fält har lämnat Knutby. Det är två tongivande personligheter som under lång tid har format församlingen. Något dramatiskt har hänt som gjorde att brytningen blev total.

Det är en allvarstyngd Peter Gembäck som sitter framför oss. När vi besökte honom för tre år sedan beskrev han församlingen som "vi är en fantastisk församling som älskar Gud." Nu börjar han i stället med en suck.

– Vi såg en frukt i församlingen som var så graverande att det omöjligen kan vara från Gud. Det kan inte vara gott. Vi såg att vi hade en kultur som gjorde att människor for illa. Långt ifrån vad Jesu Kristi sunda lära är.

– Så vi började be en bön till Gud om att sanning måste få råda i Knutby. Vi måste få se vad som är sant. I dessa böner började bilden klarna.

Började för två månader sedan

Startpunkten för det stora förändringsarbetet i Knutby, enligt Peter Gembäck, var för två månader sedan. Då lämnade pastor Urban Fält Knutby. Han är inte någon av de kända ansiktena utåt, trots att han har varit med i församlingen sedan tiden innan Knutbydramat. År 2005 blev Urban Fält utsedd till pastor i församlingen och fick med tiden en mycket inflytelserik roll. I en artikel i Dagen, 10 år efter mordet, beskrev personer som lämnat församlingen att ledarstilen var auktoritär och det fanns också människor som vittnade om att "Urban Fält ses som en ställföreträdande Jesus".

– Urban lämnade sin pastorstjänst för att han har missbrukat sitt ämbete, säger Peter Gembäck i dag.

– Det handlar om en undervisning som vi som församling inte står bakom. Vi har sett att människor mått dåligt, och vi vet också att han missbrukat sin makt i själavårdssamtal, vilket jag inte kan gå in på av integritetsskäl.

– Vi kände att det som hänt var så pass allvarligt att han var tvungen att lämna.

Går det att säga något om vad det handlar om?

– Maktmissbruk av eget intresse. Han har byggt upp en kultur kring sig som varit direkt ohälsosam. Jag skulle till och med säga att han har missbrukat Herren sin Guds namn.

– Det har funnits en teologi kring honom som varit väldigt skuldbetonat, väldigt självrättfärdigt och väldigt mycket personkult. Hans teologiska undervisning har tagit bort väldigt mycket av nåden, barmhärtigheten och förlåtelsen. Och det har funnits en osundhet kring ett fullkomlighetstänkande, där det ställts fruktansvärda krav på människor.

Har själv förstått

Peter Gembäck säger att Urban Fält själv förstått och accepterat allt det här, och att han har gjort sig omöjlig i Knutby.

– Urban har själv insett att han brustit i sitt ledarskap. I dag är han väldigt ångerfull.

Dagen når Urban Fält via sms, och han svarar med ett kort meddelande:

"Det enda jag har att säga är att det här är en mycket känslig och jobbig situation och jag ropar till Gud om förlåtelse för synd och upprättelse till alla inblandade!"

Jacob Zetterman

Rickard Ringqvist
 

LÄS NÄSTA DEL: Knutbydramat del 3: Åsa Waldau måste tas ner från pedestalen"

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar