Knutbydramat, del 4: Församlingen ska lämna läran om Kristi brud

Del 4 av 6 i Dagens exklusiva intervju med Knutbys pastor Peter Gembäck.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

LÄS FÖRRA DELEN: Knutbydramat, del 3: ”Åsa Waldau måste tas ner från piedestalen”
 

Mordet i Knutby utspelade sig i frikyrkomiljö och slog Sverige med häpnad. Under polisförhören kom det även fram att Åsa Waldau gick under namnet Kristi brud, att det fanns en teologi som byggde på att hon hade en speciell roll.

Vad hela denna teologi gått ut på, och hur mycket man trodde på den, har varit ganska oklart och något församlingsledningen mycket ogärna talat om.

När Peter Gembäck får frågan om Åsas ställning, utifrån ett teologiskt perspektiv, svarar han:

– Jag vill för tydlighetens skull markera att vi helt lämnar den där omdiskuterade Kristi brud-teologin. Det är problematiskt när en person får för stor position, och vad det kallas för spelar egentligen mindre roll.

Du sa, vi kommer att lämna den helt, det har alltså funnits en Kristi brud-lära?

– Det vi alltid har sagt är att vi inte trott att det behöver vara församlingen som är bruden, och det är vad som skapat alla spekulationer kring det här, det är därför jag vill markera ett avslut. Att delar av det här har prövats, och har skapat den här osunda kulturen vi haft.

Är det så att Åsa haft en speciell ställning?

– Ja, det har varit så. Inte i församlingen, men hos personer i församlingen.

Hon har haft någon slags upphöjdhet?

– Ja. Precis.

Har det varit så att vissa varit övertygade om det här och andra skeptiska?

– Ja, vissa har varit övertygade och andra skeptiska och jag vill nog inte gå in på det mer än så. Men vår officiella hållning har vi alltid haft, sedan vad privatpersoner har tänkt måste de få hantera.

– Det vi sagt när det gäller Kristi brud är att det kan ha varit knutet till en person snarare än församlingen, men det har inte varit en officiell hållning att det specifikt skulle ha varit Åsa som var bruden.

Nu när ni vill ta avstånd ifrån idén om att Kristi brud skulle vara knutet till en person går ni över till det som är den vanliga tolkningen, att det är församlingen som är Kristi brud?

– Vi måste söka och se var vi landar. Det finns massor av tolkningar, som att Jerusalem är bruden. Vi är inte framme. Men jag vill markera ett avslut, att Kristi brud-läran inte längre finns i Knutby Filadelfia, och jag tror att jag inte har undervisat i det här på 15 år.

Men har du själv trott på Kristi brud-läran?

– Det vill jag inte kommentera.

Det har vilat någon slags mystik över Knutby, och den har landat i Åsa Waldau som person och läran om Kristi brud. Nu när hon är borta försvinner den mystiken?

– Ja, så är det, och vi som församling tycker att det är väldigt skönt att den mystiken är borta.

Vad var det Kristi brud-läran ytterst gick ut på?

– Det vet nog inte vi heller. Den mynnade ut i en tid då vi prövade saker, högt och lågt. Vad den skulle mynna ut i, det kan jag inte svara, det får ni prata med Åsa om.

– Men det stämmer som ni säger att det har funnits en mystik kring det här, och den mystiken är svår att sätta fingret på. Men jag tror att det beror på att Åsa Waldau är en spännande människa. Det finns en mystik kring henne, och det har inget med Kristi brud-läran att göra, utan den har funnits där i alla fall.

Har betytt mycket för många

Peter Gembäck berättar att många har vittnat om att mötet med Åsa Waldau förändrat deras liv, att hon har betytt väldigt mycket för många. Men han tycker att det inte är så enkelt, för samtidigt har hon byggt upp en trogen grupp kring sig, och det har inte varit så svart-vitt, vissa saker har varit bra, andra inte.

– Det har funnits en mystik kring Ulf Ekman och heliga Birgitta också. Hela kyrkans historia är fylld av sådana personer, på så sätt är det inte något unikt. Så länge det inte blir negativt är det inga problem. Men det vi har sett här, det måste bort. Nu gör vi det i samförstånd med varandra och i församlingen.

Jacob Zetterman

Rickard Ringqvist
 

LÄS NÄSTA DEL: Knutbydramat, del 5 – Att bryta isoleringen i församlingen

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar