Knutbydramat fängslade hela landet 2004

I januari 2004 skedde ett mord och ett mordförsök som satte ljus på en liten frikyrkoförsamling i Knutby. 13 år senare är det fortfarande ett drama som väcker starka känslor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En bit utanför Uppsala ligger det lilla samhället Knutby, platsen där de två pastorerna Åsa Waldau och Helge Fossmo valde att bosätta sig.

Flyttade dit

Flera unga människor sökte sig även dit i jakt på en varm församlingsgemenskap, bland annat efter att Åsa Waldau och Helge Fossmo rest runt i Sverige.

Knutby skulle dock inte komma att förknippas med någon fridfull andlig idyll. Mordet på Alexandra Fossmo och ytterligare ett mordförsök på en församlingsmedlem, den 10 januari 2004, slog ned som en bomb.

Löpsedelsdrama

Dramat utspelade sig på landets löpsedlar, där det snart kom fram att Åsa Waldau även gick under titeln Kristi brud, och att människor i hennes närhet ansåg att det var något speciellt med henne.

Två fälldes

För mordet och mordförsöket åtalades och fälldes två personer. Dels barnflickan, som efter en uppmaning via sms använde sin pistol för att döda. Dels pastorn Helge Fossmo, som pekades ut som hjärnan bakom dåden. Han avtjänar fortfarande sitt straff. Barnflickan dömdes till rättspsykiatrisk vård, och är sedan en tid tillbaka frigiven.

Få kontaktytor

Församlingen var vid tiden för mordet en del av pingströrelsen. Men när uppgifter om vad som hänt kom fram i ljuset innebar det att rörelsen bröt med församlingen, som sedan dess haft få kontaktytor med andra kristna sammanhang.

Tiden går. Knutbydramat har mer och mer förpassats till en del av Sveriges kriminalhistoria, och det var länge sedan som någon större medial bevakning funnits av församlingen.

Men med jämna mellanrum dyker det ändå upp en och annan nyhet kring Knutby. Ofta handlar det då om Helge Fossmo eller Åsa Waldau. Som nyligen, då Åsa och maken Patrik Waldau skiljde sig vilket återigen placerade Knutby på kvällstidningarnas löpsedlar.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar