Knutbyförsamlingen röstade för att behålla sina pastorer

Knutby Filadelfia avskedar den häktade pastorn. Men medlemmarna har fortsatt förtroende för resten av församlingsledningen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Beslutet om att avskeda den 32-årige pastor som sitter häktad för mord och mordförsök på sina båda nu döda fruar, togs i samband med årsmötet i söndags. 64 av Filadelfiaförsamlingens totalt 82 myndiga medlemmar samlades i hembygdsgården i Knutby.

De röstade även om huruvida de har fortsatt förtroende eller inte för de övriga fem pastorerna. Det blev ett enigt ja.

Var det någon diskussion inför beslutet?

– Nej. Det var en sluten omröstning och vi hade tagit hjälp utifrån som höll i den biten, säger Peter Gembäck som tillsammans med sin fru Emma fortsätter att arbeta deltid i församlingen.

Anställs på heltid

Kim Wincent som var föreståndare från 1985 till 2002 då den nu häktade pastorn tog över, går nu tillbaka i den tjänsten. Tillsammans med den kvinnliga pastorskollegan Åsa Waldau anställs han på heltid av Knutby Filadelfia.

– Det känns väldigt bra att samtliga 64 närvarande känner förtroende för mitt ledarskap. Årsmötet tycker jag ska ses som ett avstamp mot vårt framtida arbete. Stämningen i församlingen nu är mycket bättre, säger Kim Wincent till Nya Dagen.

Den mordanklagade 32-åringen avskedas trots att han ännu inte är dömd för något brott.

Hur kommer ni att reagera om han blir frikänd och vill ha tillbaka sin tjänst?

– Det är något vi får ta då. Jag tror inte att han är så intresserad av den, säger Peter Gembäck.

Ledningen har inte haft någon kontakt med den häktade pastorn sedan polisen tog in honom. Via sin advokat har han informerats om hur församlingen har reagerat på anklagelserna om mord och utomäktenskapliga förbindelser med en kvinna i församlingen. Nu skickas avskedshandlingarna till häktet.

Vad i hans agerande har gjort er mest besvikna?

– Det är jättesvårt att peka på en punkt. Det största sveket tror jag ligger i oärligheten, utifrån vad vi vet i dag i alla fall. Det är vissa som har tyckt att vi har dömt honom för hårt för den här äktenskapsbrottshistorien. Alla människor kan göra ett fel och falla, det är inte det. Det allvarliga är att han inte har varit ärlig, hade han berättat hade det varit en annan sak, säger Gembäck.

Inga teologiska frågor

Pastorerna har sett över församlingens stadgar men beslutat att behålla dem. Just nu går församlingsledningen igenom allt material i församlingen som innehåller handlingsplan, mål och vision, synen på barnverksamhet och synen på Israel med mera.

– Denna granskning blir färdig under april, säger Kim Wincent.

Knutby Filadelfia har bland annat kritiserats för sin tolkning av begreppet ”Kristi brud” men den typen av teologiska frågor diskuteras inte i stadgarna.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar