Knutbypappa åtalas för barnmisshandel

En medlem i Knutby Filadelfia åtalas vid Uppsala tingsrätt för att ha misshandlat sin treårige son. Mannen nekar till anklagelserna och säger enligt åklagaren att de blåmärken pojken haft på sin kropp troligen uppstått vid lek eller då han ramlat.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kammaråklagare Ingrid Isgren, vid åklagarmyndigheten i Uppsala beslutade i tisdags att väcka åtal mot mannen, som är i 30-årsåldern. Brottsrubriceringen är grov fridskränkning alternativt misshandel och brotten ska ha skett mellan den 20 augusti och den första oktober i år.

Som bevisning för anklagelserna anför åklagaren bland annat vittnesförhör med den treårige sonen.

- Vi har hållit flera kortare förhör med honom. I ett av dem berättar han att hans pappa har slagit honom, säger Ingrid Isgren.

Kan man vara säker på vad en treåring säger?

- Som vi uppfattar det så är det tydligt vad han säger. Han pekar också ut var på kroppen slagen har utdelats. Men man kan säkert ha en annan uppfattning om tydligheten i det han säger.

Förhören med den treårige sonen finns på dvd och kommer att spelas upp under rättegången.

Utöver ytterligare förhör, bland annat med pojkens mamma som flyttat från Knutby och nu har vårdnaden om parets två barn, lutar sig åklagaren mot fotografier och yttranden från läkare vid den rättsmedicinska avdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

- Fotografierna visar att pojken har blåmärken på skinkan och ryggen vilka jag menar inte kan ha uppkommit på något annat sätt än att pojken blivit slagen, säger Ingrid Isgren.

Kim Wincent, föreståndare för Knutby Filadelfia, tror inte på anklagelserna.

- Nej, det tror jag inte. Och jag tycker det är mycket märkligt att det väcks åtal. Nu är inte jag någon jurist, men så vitt jag kan förstå är bevisningen väldigt tunn, säger han och tillägger:

- Det är min fasta övertygelse att det aldrig hade blivit något åtal om den här mannen inte hade varit medlem i Knutby Filadelfia.

Men enligt Ingrid Isgren har mannens församlingstillhörighet över huvud taget inte varit intressant för henne.

- För mig som åklagare spelar det ingen roll om det är en kristen eller en ateist som slår sitt barn. Det här är ett vanligt barnmisshandelsärende för mig, säger hon.

Allt sedan Filadelfia i Knutby hamnade i rampljuset i januari 2004 har församlingen vid otaliga tillfällen beskyllts för att förorda fysisk aga vid barnuppfostran. Anklagelserna baserat sig bland annat på en predikan hållen av den livstidsdömde Helge Fossmo. Frågan aktualiserades också i samband med rättegången mot två medlemmar som dömts för misshandel av en elev på Knutby skola.

Tror på kärlek och värme

- Redan när Helge Fossmo höll den där predikan tog vi avstånd från hans sätt att formulera sig. Jag kan naturligtvis inte säga exakt vad varje medlem gör i sitt hem, men jag kan säga att församlingen absolut inte anser att en förälder ska slå sitt barn i uppfostringssyfte. Vi tror på mycket kärlek, värme och fasta ramar, säger Wincent.

Fotnot: Dagen har talat med mannens advokat som avböjer att kommentera.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar