Kollot som vill rädda unga från kriminalitet

Efterfrågan är stor på Frälsningsarméns kolloplatser. I stadsdelen Hässleholmen i Borås har sommarkollot blivit så populärt att platserna inte räcker till.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Kollot är ett av våra sätt att försöka rädda barnen från kriminalitet. Många av barnen här har syskon som är kriminella. Vi försöker få undan dem från det genom den ungdomsverksamhet vi har, säger Lars-Gunnar Wahl, ansvarig för Frälsningsarméns kolloverksamhet i Borås.

Tredje året i rad

Det är tredje året i rad som Frälsningsarmén i Borås anordnar kollo för barnen på Hässleholmen. På somrarna är man ute i naturen. På sportloven, för i Borås satsar man även på barnens vinterledighet, organiserar man ett skidkollo.

Initiativet har blivit så uppskattat att i år får även föräldrarna följa med.

– Förra året kom en mamma och en pappa och undrade om inte resten av familjen skulle få vara med nästa gång, så då har vi ordnat det, säger Lars-Gunnar Wahl.

20 barn får plats på kollot som i år har tema äventyr med bergsklättring, friluftsliv och övernattningar utomhus.

– Första året tog vi emot barn i åldern 9 till 12 år. Nu har vi en stomme av barn som återkommer varje år. De har blivit äldre och småsyskonen kan följa med, så i år blir det väl barn mellan 8 och 15.

Frälsningsarméns sommarkollon är till för de barn som av en eller annan anledning får stanna hemma på sommarlovet. Åtta kårer runt om i landet anordnar kollo i år. Man får in deltagare genom att annonsera, via sitt sociala arbete eller genom att socialtjänsten tipsar familjer om möjligheten.

I Borås är det lite annorlunda. Där står Hässleholmen i fokus, ett bostadsområde som av polisen klassas som ett riskområde när det gäller social utsatthet och kriminella nätverk. Och särskilt fokus i ungdomsarbetet ligger på den somaliska gruppen.

– Stadens skolor har särskilt efterfrågat aktiviteter för somaliska ungdomar. Men i år breddar vi målgruppen lite grann.

Många muslimer

Frälsningsarmén står nämligen alla invånare på Hässleholmen nära. När Dagen kontaktar kåren har man precis haft Matbanken i Brokyrkan. En matutdelning till 40 behövande familjer som återkommer varje vecka. Det bor få etniska svenskar på Hässleholmen och många av invånarna är muslimer. Men det är inget problem för Frälsningsarmén, säger Lars-Gunnar Wahl.

På förra årets kollo var all maten som lagades halal.

– Vi talar om att vi är en kristen kyrka och vi talar om Jesus. Men vi evangeliserar inte. Det här är ett mer långsiktigt arbete från grunden.

Men i början var det inte helt friktionsfritt.

– Första året var det riktiga slagsmål och stora problem. Men så är det inte längre. Nu är det kanon, helt fantastiskt. Vi sitter och pratar på kvällarna. Förra året fick en del av barnen åka ut på havsfisketur. De fick 40 makrillar. Dagen efter åkte vi alla ut till en ö och grillade fisken. Var och en fick leta upp en flat sten att lägga fisken på och så åt vi den. Det var en helt fantastisk upplevelse.

”Gripen av det ni gör”

Det är inte gratis att ordna aktiviteter och fisketuren var rätt så dyr. Men när fakturan skulle betalas visade det sig att det inte kommit någon faktura.

– Vi ringde upp fiskaren och då sa han: Jag blev så gripen av det ni gör med de här barnen, att jag bestämt att ni inte ska betala. Ni får detta av mig. Det får bli min insats.

Fakta:

Fakta: Sommarkollon

Här finns Frälsningsarméns sommarkollon:

Alingsås

Borås

Jönköping

Kristinehamn

Göteborg

Malmö

Västerås

Stockholm

Statsministeromröstning