Kommunal ger sig in i kyrkovalet

Fackförbundet Kommunal ska ringa samtliga förtroendevalda och medlemmar som är anställda i kyrkan. Målet är att de ska rösta i kyrkovalet i höst.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det handlar om vi ska få en socialdemokratisk arbetsgivarpolitik eller en sverigedemokratisk arbetsgivarpolitik, säger förbundsordförande Tobias Baudin till tidningen Kommunalarbetaren.

Kommunal kommer att försöka mobilisera sina medlemmar att gå och rösta och riktar in sig på två grupper – de 23 000 förtroendevalda i Kommunal och de 6 000 medlemmar som är anställda av Svenska kyrkan.

Svenska kommunalarbetareförbundet, eller Kommunal som det ofta kallas, riktar in sig på två grupper. De 23 000 förtroendevalda i Kommunal och de 6 000 medlemmar som är anställda av Svenska kyrkan.

I den sistnämnda grupper finns till exempel kyrkogårdsarbetare, krematoriearbetare, kyrkvaktmästare, lokalvårdare och barnskötare.

Enligt Kommunal är de viktigaste frågorna i kyrkovalet de som handlar om arbetsgivarpolitiken. Tobias Baudin vill att villkoren ska bli bättre för dem som jobbar i Svenska kyrkan.

– Det är alldeles för lite kompetensutveckling i kyrkan. Och Svenska kyrkan har en jätteviktig roll i upphandlingar där de kan ställa krav på schyssta villkor, menar han.

Sett till storlek på kyrkomötet är dock Socialdemokraternas huvudmotståndare inte SD utan Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), Borgerligt alternativ och Centerpartiet.

Cirka 5,5 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar är röstberättigade i kyrkovalet. I valet 2013 röstade 700 000 medlemmar så den siffran kan bli högre.

Kommunal, som är ett fackförbund inom LO, grundades 1910 och organiserar drygt 500 000 medlemmar inom kommun, landsting, privata företag, församlingar, kooperativ och lantbruk, varav många är kvinnor.

Kyrkovalet hålls vart fjärde år och nästa tillfälle är söndag den 17 september. För att få rösta måste man vara medlem i Svenska kyrkan och fylla 16 år senast på valdagen.

Kyrkovalet gäller tre nivåer i Svenska kyrkan: kyrkofullmäktige (församling/pastorat), stiftsfullmäktige och kyrkomötet (nationellt).