Kompakt motstånd mot Grimmark på ledarsidor

Barnmorskan Ellinor Grimmarks kamp i Arbetsdomstolen för samvetsfrihet väcker starka reaktioner på landets ledarsidor. En snabb genomgång visar att motståndet är kompakt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ellinor Grimmark har stämt Region Jönköpings län för diskriminering, eftersom hon nekades jobb. Skälet till detta är att hon på grund av sin kristna tro inte vill medverka vid aborter.

När parterna i går möttes i Arbetsdomstolen var det mediala intresset stort. Förhandlingen har också fått både ledarsidor och politiker att reagera starkt.

Birgitta Ohlsson: Byt jobb!

Birgitta Ohlsson (L), tidigare demokratiminister, skriver följande inlägg på sitt Instagramkonto:

"Vägrar du utföra aborter och vill samtidigt arbeta på en kvinnoklinik? Vägrar du att visa ditt ansikte och vill samtidigt arbeta som lärare i en skola? Vägrar du att ta i hand med en person av motsatt kön och vill samtidigt arbeta med kundmöten i ett företag? Byt jobb! Inget diskrimineringsskadestånd ska du ha om arbetsgivaren ber dig att sluta på grund av ovan. Svårare än så är det inte."

"Central del av att vara barnmorska"

Liknande inställning kommer fram på landets tongivande ledarsidor.

DN konstaterar visserligen att Grimmarks tro mycket väl kan vara oförenlig med att genomföra aborter.

"Men det ändrar inte på det faktum att aborter och preventivmedel är en central del av att vara barnmorska", skriver tidningen.

Paralleller dras till andra fall där vårdpersonal vill ha undantag för klädregler av religiösa skäl.

"Det är stor skillnad på att anpassa arbetskläder så att de blir förenliga med en religiös övertygelse och att vägra utföra arbetsuppgifter som hör till yrkets kärna".

"Vårdpersonal ska följa lagen"

Göran Greider på Dala-Demokraten är inne på samma linje.

"Ingen vettig människa ser naturligtvis aborter som något i sig att glädjas åt – det är en ofta smärtsam sak i en människas liv. Men alternativet till inskränkt aborträtt är fruktansvärd: Kvinnors inskränkta frihet går ut över hälsa och livskvalité", skriver han.

Sydsvenskan påpekar att vårdpersonal ska följa lagen och sätta patienten – inte sitt eget samvete – i främsta rummet.

"Går att ordna för de barnmorskor det gäller"

Dagens opinionsredaktör, Elisabeth Sandlund, är en av få ledarskribenter som tagit parti för Grimmark. Hon debatterade också frågan i P1:s Studio Ett i går mot RFSU.

– Vården utgår från patientens behov – inte personalens, sa Kristina Ljungroos, förbundsordförande för RFSU.

– Det här går att ordna för de få barnmorskor det gäller. Det är en otroligt lång väg fram till att detta skulle påverka den svenska aborträtten över huvud taget, sa Elisabeth Sandlund.

Lär fler artiklar om Ellinor Grimmark

Alla tidigare artiklar

Läs mer om samvetsfrihet

Alla tidigare artiklar