Könsuppdelad gymnastik gav friskoledebatt nytt bränsle

Kommentar: Dagens reporter Jacob Zetterman om varför religiösa friskolor är i fokus just nu

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Könsuppdelad gymnastik på en muslimsk friskola blev vändpunkten. Efter avslöjandet kom debatten igång på allvar, lagom i tid för att göra religiösa friskolor till en potentiell valfråga 2018.

Skolinspektionen gav grönt ljus till Al Azharskolan i Stockholm då de delade upp flickor och pojkar på gymnastik­lektionen. När lärar­tidningen Mivida skrev en nyhetsartikel om detta den 26 augusti förra året exploderade debatten. Kritiker till uppdelningen frågade sig hur detta kunde vara möjligt, i det jämställda Sverige.

Efter avslöjandet seglade religiösa friskolor upp till en viktig politisk fråga. Några tunga politiska utspel kom inte på en gång. När Dagen gjorde en rundringning strax efteråt var det inget riksdagsparti som yppade några tankar om förbud, utan parollen lät snarare: bättre kontroller.

Men artiklarna om den könsuppdelade gymnastiken skulle ändå bli startskottet på en rad politiska utspel om de religiösa friskolorna, och det är Liberalerna som hittills gått längst. Några veckor efter artikeln om den muslimska skolans könsuppdelade gymnastik kom kravet på att stoppa alla nya religiösa friskolor, med huvudargumentet att det skulle leda till bättre integration.

Frågan snabbehandlades i partistyrelsen, och numera är det Liberalernas officiella linje. Frågan är om partiet kan gå längre och driva på att helt förbjuda religiösa friskolor, då även med argument om att förhindra religiös indoktrinering. På landsmötet i november vet vi hur starkt stöd förbudsivrarna i partiet har.

Regeringspartierna har också försökt bevisa att de vill ta itu med problem i religiösa friskolor. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har sagt sig vilja ha tuffare kontroller. Det är också Socialdemokraternas officiella linje, även om det finns en opposition inom partiet som driver frågan om en förbudslinje. Även LO har gjort utspel om att förbjuda skolformen.

Vilka partier försvarar då de religiösa friskolorna?

Flera stycken, framförallt borgerliga partier som vill se stor valfrihet i skolan. Även om de håller en ganska låg profil just nu. Och det finns en joker i leken, en partiledare som själv har gått på en religiös­ friskola, nämligen KD-ledaren Ebba Busch Thor. Frågan är bara om hon vill återknyta till sitt förflutna på Livets ords skola och använda denna erfarenhet i den politiska debatten.

 

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar