Konvertiter engagerar församlingar

Allt fler församlingar tar sig an kristna konvertiter. Många vill hjälpa dem som inte får asyl i Sverige.Just nu kämpar bland annat en GF-församling i Västerås och pingstkyrkan i Sollentuna med var sitt ”fall” från Iran.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hur många kristna som lever i Sverige i väntan på att skickas tillbaka till ett hemland där man som kristen blir förföljd är svårt att säga. Men faktum är att flera församlingar väljer att engagera sig för dessa personer, i hopp om att Migrationsverket ska ta deras kristna tro på allvar. En av de som lagt ner mycket tid och energi på detta är Bengt Sandqvist, pastor i Ansgarsförsamlingen i Västerås. Han har på olika sätt försökt få Migrationsverket att förstå att iraniern Eddie Sajedi verkligen är kristen och att han är i fara om han återvänder.

– Jag känner mig kränkt för att Migrationsverket inte tror att jag kan bedöma att Eddie är genuint kristen, säger Bengt Sandqvist.

– Men jag kan inte tiga och se på när en människa ska utvisas till att misshandlas, torteras, fängslas och i värsta fall hängas för sin kristna tro.

Eddie Sajedi är, förutom aktivt missionerande medlem i Ansgarsförsamlingen, också konstnär och har på sina öppna facebooksidor lagt ut regimkritiska teckningar. Båda handlingarna betecknas som brott i Iran. Eddies ansökan till Migrationsverket avslogs i början av 2011 och sedan dess anser de att det inte framkommit någon ny information, vilket Bengt Sandqvist och många med honom menar att det gjort.

Iranska tvillingbröder

Ett liknande fall har den iranska pingstförsamlingen i Sollentuna tagit sig an. För elva år sedan blev de iranska tvillingbröderna Hamid och Majid Khosravi kristna och i drygt ett år har de varit i Sverige.

– Vi skulle åka till vår syster som skulle gifta sig i Sverige. På väg till flygplatsen i Tehran får vi ett sms där det står att vår pastor och stora delar av vår hemförsamling blivit gripna av polis, berättar Hamid Khosravi när vi möts på Dagens redaktion.

Han pratar persiska och får tolkning av Behdad Arshamfar, som sitter i styrelsen för Iranska pingstförsamlingen i Sollentuna där bröderna har sin kristna gemenskap.

I Iran hade bröderna ägnat mycket tid åt att evangelisera och dela ut biblar och deras hemförsamling brukade mötas i den ene broderns hem. Nu fick de rådet att inte återvända.

– Vi visste plötsligt inte vad vi skulle göra. Vi sökte oss till den iranska pingstförsamlingen i Sollentuna där de sa att vi borde söka uppehållstillstånd.

Förutom dopintyg, bilder på hemförsamlingen och de gripna medlemmarna, visade bröderna upp ett brev från polisen där det stod att vem som helst hade rätt att gripa dem så fort de visade sig i landet. Men bröderna blev inte trodda.

– De menade att vår kristna tro inte var sann. Det kändes som att de bara ville skicka tillbaka oss så snabbt som möjligt. Vi kände oss så orättvist behandlade, säger Hamid Khosravi, den av bröderna som ännu inte tagits i förvar och nu håller sig gömd.

”En del av Guds plan”

Det har gått nio månader sen de sökte uppehållstillstånd första gången. Nya bevis och vittnesmål har lagts fram, bland annat från Iranska pingstförsamlingens pastor, men Migrationsverket står på sig, bröderna riskerar inte att förföljas eller gripas. Intyg från husförsamlingens pastorer i Iran skulle kunna hjälpa, men av rädsla för sina familjers säkerhet har de inte kunnat ge något sådant.

– Hade vi inte haft vår kristna familj i församlingen som gett oss stöd och uppmuntran hade jag inte orkat. Det är en del av Guds plan att vi fick komma dit, säger Hamid Khosravi.

 

Läs mer om kristna asylsökande

Alla tidigare artiklar
Debatt