Krafttag mot religiösa friskolor upprör

”Ett oerhört märkligt utspel”. Det säger direktorn vid kristna Claphaminstitutet Per Ewert om utbildningsminister Gustav Fridolins (MP) utspel om hårdare kontroll av religiösa friskolor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) annonserade på måndagen i en intervju i Aftonbladet att regeringen önskar en hårdare kontroll av religiösa friskolor. Skolverket ska få i uppdrag att se över om det går att skärpa de regler som redan i dag säger att det inte är tillåtet att ha religiösa inslag i undervisningen, skriver TT. Fridolin säger att han vill säkerställa att det som är konfessionellt verkligen är frivilligt för alla.

–  Det här utspelet är oerhört märkligt i världens kanske mest sekulariserade land. Forskningen visar att det finns en ideologisk press i den svenska skolan, men den går i helt motsatt riktning, där elever förväntas inta en religionsfientlig hållning. Det är där det stora problemet ligger, säger Per Ewert vid den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet.

Vill skärpa lagarna

Varför kommer då utspelet just nu? Enligt Helene Öberg, statssekreterare hos Gustav Fridolin har beslutet att se närmare på hur religiösa friskolor kan kontrolleras tillkommit därför att man önskar se om det går att skärpa lagarna.

– Förre utbildningsministern Jan Björklund har tidigare sagt att det inte går att skärpa lagarna. Han har nu ändrat sig och sagt att det finns utrymme att skärpa det ännu mer. Vi vill titta närmare på detta, stämmer det eller stämmer det inte?

Frågan om de religiösa friskolorna har debatterats friskt under den senaste veckan, och nu på torsdag kommer det att hållas en debatt i Stockholm arrangerad av Liberalerna och Studieförbundet Vuxenskolan och där bland andra Per Ewert kommer att delta.

Förra veckan beslöt regeringen att ge Skolverket i uppdrag att föreslå ändringar i grundskolans läroplan för att förtydliga skolans uppdrag att verka för jämställdhet och att motverka traditionella könsmönster.

– Förtydligandet ska innebära att skolor inte regelmässigt och över tid kan planera och genomföra könsuppdelad undervisning i skolan, säger Emma Stark, presskommunikatör hos Gustav Fridolin.

Vägrade flickor att simma

Beslutet kom efter att Europadomstolen i en vägledande dom nyligen fastslog att föräldrar inte får vägra att låta flickor delta i skolans simundervisning tillsammans med pojkar.

Här i Sverige har Skolinspektionen tidigare tillåtit en muslimsk friskola, Al Azhar-skolan i Vällingby, att ha delad idrottsundervisning. Men utbildningsministern var kritisk till detta, liksom de fyra borgerliga allianspartierna, skriver Svenska Dagbladet.

Per Ewert tror att det nu aktuella utspelet främst handlar om muslimska friskolor:

–  Det verkar som om Fridolin i verkligheten menar ”muslimska skolor” när han vill ha en starkare kontroll av religiösa friskolor, men varför säger han inte det då? undrar Per Ewert.

Inte bara muslimska skolor

Men Helene Öberg poängterar att utspelet inte handlar om muslimska skolor specifikt.

– Nej, vi måste ha en sammanhållen syn på de religiösa friskolorna, vi kan inte gradera utifrån religion, svarar Helene Öberg.

På Al-Azharskolan i Vällingby är rektor Hussein Ibrahim mycket upprörd över ministerns utspel:

– Förstår han vad han säger? Vet han vad han pratar om? Hans utspel handlar om okunskap, säger Hussein Ibrahim.

Han betonar att Al-Azharskolan inte ska betraktas som en religiös skola, utan som en skola med ”muslimsk inriktning.”

– Vi följer skollagen, vi följer läroplanen, inget annat. Och vi följer Barnkonventionen, som även Sverige har skrivit under. Många lägger sig i debatten fast de inte har kunskap.

Hussein Ibrahim betonar att 99 procent av lektionerna på skolan sker i blandade grupper, och säger att kravet att dela på idrottslektionerna kom från eleverna själva.

– Först fick vi kritik från Skolverket för att vi inte hade tillräckligt mycket elevinflytande. När vi sedan inför elevinflytande får vi kritik för det.

Han säger att han bjudit in Gustav Fridolin till skolan flera gånger, men att Fridolin hittills inte tackat ja till inbjudan.

– Vi är en öppen skola. Här får du tro vad du vill både som elev och som lärare, säger han.

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar