Krisen kring Tempelberget löstes genom en ny kris

Den akuta krisen på Tempelberget tycks vara över – för den här gången.
En annan kris med grannlandet Jordanien gjorde det möjligt för premiärminister Netanyahu att backa utan att helt förlora ansiktet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Israel tog i går bort de kontroversiella metalldetektorerna från ingångarna till moskéområdet på Tempelberget/Haram al-Sharif i Jerusalem. Detta efter tio dagar av blodsutgjutelse och våldsamheter på och kring den heliga platsen, de hårdaste sammanstötningarna mellan palestinier och israeler på flera år.

Därmed är av allt att döma det värsta över för den här gången, även om det garanterat inte är sista gången som den heliga kullen i Jerusalems muromgärdade gamla stad hamnar i rubrikerna i samband med konflikt och konfrontation.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har i flera dagar sökt en väg att backa från sitt enligt många israeliska bedömare förhastade beslut att installera metalldetektorer vid ingångarna till den heliga platsen. Nu kunde han rädda både freden och sin prestige – oklart i vilken prioritetsordning – med hjälp av en annan kris.

Krisen som löste tempelbergskrisen flammade upp i söndags kväll när en säkerhetsvakt på israeliska ambassaden i Jordanien sköt ihjäl två personer. I självförsvar, enligt Israel. Den jordanska opinionen rasade och krävde dödsstraff för vakten. Jordaniens kung Abdullah, som redan tidigare fördömt Israels agerande på Tempelberget, såg mycket allvarligt på dödsskjutningen.

Chefen för den israeliska säkerhetstjänsten reste genast till Jordanien och Netanyahu talade med Abdullah. Resultatet blev en paketlösning. Hela den israeliska ambassadpersonalen kunde evakueras till hemlandet och Israel lovade att återställa den tidigare ordningen på Tempelberget – där den jordanska kungafamiljen enligt traditionen är ”väktare” av de muslimska helgedomarna al Aqsa-moskén och Klippdomen.

Därmed kunde Netanyahu ta bort metall- detektorerna på begäran av kung Abdullah, en av Israel respekterad ledare för ett grannland som man slutit fred med. Och han kan inför högerflygeln i sitt parti Likud och inför den yttersta högerns partier i sin regerings- koalition hävda att han inte viker sig för palestiniernas våldsamma demonstrationer.

Detta genomskådas naturligtvis av den israeliska opinionen. Även om många tycker att det är ett klokt beslut och att han aldrig borde ha installerat de provokativa detektorerna från början, får Netanyahu redan stark kritik för sin ”kapitulation”.

”Israels regering har vikt sig. Fullständigt. Man kan inte uttrycka det på annat sätt. Den har tagit bort metalldetektorerna ... och har till och med tagit bort de nya övervakningskamerorna den också installerat. Under loppet av fyra dagar har den upphävt det helt berättigade men synnerligen okloka beslutet i torsdags att låta detektorerna vara kvar”, skriver Avi Issacharoff, en av Israels ledande Mellanösternanalytiker, i Times of Israel.

Detektorerna installerades sedan palestinier den 14 juli skjutit ihjäl två israeliska poliser som stod vakt vid en av moskéområdets ingångar. Åtgärden var säkerhetsmässigt motiverad, sådana arrangemang finns till exempel vid Västra muren i Jerusalem och Kaba i Mecka.

Men ”det är viktigare att vara smart än att ha rätt”, påpekar flera israeliska kommentatorer. Det var lätt att förutse att varje förändring i och kring Haram al-Sharif/Tempelberget skulle utlösa våldsamma kravaller, som så ofta förr.

Det fick Netanyahu erfara redan 1996, strax efter det att han blivit premiärminister för första gången. Då utbröt blodiga strider sedan han godkänt öppnandet av en arkeologisk tunnel vid Västra muren, något palestinierna såg som ett ”hot” mot al Aqsa-moskén.