Krismötet i Knutby

Krismötet i Knutby blev ett misslyckande för pingströrelsens ledare. När de talade om en upplösning av den lokala församlingen valde medlemmarna sida och ställde sig bakom sin föreståndare.
– Församlingen är inte splittrad. Den är mer homogen än någonsin, säger pastor Kim Wincent.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I dag kan föreståndaren för Knutby Filadelfia häktats för mord alternativt medhjälp till mord. Det är starka anklagelser och flera tunga ledare inom pingströrelsen ser situationen som akut. I onsdags kväll höll de krismöte i bygdegården i Knutby. Mötet var ett försök att bjuda in och vinna medlemmarnas förtroende. Men när pingstföreträdarna anlände nära en timme försenade hade inte en enda medlem dykt upp.

I stället satt pastorerna Peter Gembäck och Kim Wincent omringade av Sveriges samlade pressuppbåd.

– Jag är lite förvånad. Det är mest journalister här, sa Sten-Gunnar Hedin, föreståndare för Filadelfia Stockholm.

Att så många reportrar lyckats hitta dit var inte konstigt. Upplysningen om mötet spreds via Pingströrelsens egen hemsida till olika nyhetsredaktioner.

Tuffare attityd

Kim Wincent och kollegan Peter Gembäck var märkbart pressade av situationen och förstod inte riktigt varför de blivit ditkallade. Pingstföreträdarnas budskap var dubbelt. Monica Winerdal, som är pastor i Pingstkyrkan i Norrtälje, ville erbjuda sin hjälp som själavårdare medan Pingst FFS:s tf ordförande Lars-Ivar Nilsson hade en tuffare attityd och talade om att upplösa församlingen. Men den är något mer än namn i en matrikel, påpekade Peter Gembäck.

– Församlingen består av människor, av deras gemenskap och kärlek till varandra. Jag har svårt att se vem som anser sig ha rätt att upplösa något sånt.

Medlemmarna i Knutby Filadelfia var samlade i husgrupper på onsdagskvällen. Efter att ha fått kritik för att de inte bjudits in till bygdegården ringde Kim Wincent två samtal och den unga församlingen började strömma till. Ett 60-tal personer trotsade mediauppbådet och kom, först männen och sedan kvinnorna i samlad tropp. Pingstföreträdarna bad om att få träffa medlemmarna själva, utan medverkan av lokala pastorer och äldste.

– Om allt fungerar normalt måste en och annan medlem börja fundera över det som händer och då behövs någon utifrån som kan lyssna, sa Hedin.

Stängda dörrar

Samlingen hölls bakom stängda dörrar och enligt uppgift till Nya Dagen möttes pingstföreträdarna av skarp kritik.

Enligt Sten-Gunnar Hedin ansåg medlemmarna att Pingstledningen missbedömt deras behov. I övrigt vill han inte kommentera vad som blev sagt.

– Församlingen var entydig: de har fullt förtroende för pastorerna och ledningen.

När mötet upplöstes manifesterade flera av medlemmarna detta genom att ge Kim Wincent och Peter Gembäck en ordentlig kram. Församlingsledarna vill inte tro på anklagelserna mot den mordmisstänkte 32-åringen.

– Han må sitta anhållen men han är fortfarande föreståndare. Ingen bör dömas på förhand, säger Kim Wincent.

Han vill inte spekulera i vad som händer om det visar sig att pastorn är skyldig och ser ingen anledning till att utse någon ny föreståndare.

– Vi utgår från att han kommer att vara fri väldigt snart. 

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar