Kristen kvinnlig milis sätts in mot IS

Omkring 50 kvinnliga krigare har genomgått utbildning och deltar redan i strid.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är i norra Syrien som denna nya militärstyrka är på väg att ta form, bestående av kvinnor från Syriens kristna minoriteter. Hittills har 50 kvinnor genomgått den nödvändiga träningen, enligt de uppgifter som kommit fram. Hur många fler som är under pågående träning är oklart.

Gruppen går under namnet "Female Protection Forces of the Land Between the Two Rivers" då den omskrivs i engelsktalande medier. De ska ingå i ett större sammanhang, en relativt nystartad militär styrka som går under namnet Syrian Democratic Forces, där kurder, araber och kristna slåss sida vid sida.

Några av kvinnorna har berättat varför de anslutit sig till det blodiga inbördeskriget, exempelvis en kvinna som presenteras som Babylonia, som har lämnat två barn hemma för att ge sig ut i krig.

-Jag är en praktiserande kristen och när jag tänker på mina barn så gör det mig starkare och mer fokuserad i min kamp mot Daesh, säger hon till AFP, där hon alltså använder ordet Daesh istället för Islamiska staten.

Vidare berättar Babylonia att det var hennes man som uppmanade henne att delta i striderna, bland annat för att visa att syriska kristna kvinnor klarar av annat än "hushållssysslor och make-up".

Även de kurdiska styrkorna har flera kvinnor som slåss mot Islamiska staten. Och de sägs sprida större skräck än manliga kombatanter, då det finns en idé bland de militanta jihadisterna att den som dör av en kvinna inte kommer till himlen.