Kristen läkare blir bostadsminister i USA

För mindre än ett år sedan fajtades den tidigare neurokirurgen Ben Carson med Donald Trump om Republikanernas presidentkandidatur. Nu blir de regeringskollegor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Jag är jätteglad att nominera doktor Ben Carson som vår nästa bostads- och stadsplaneringsminister", skriver den tillträdande presidenten i ett pressmeddelande.

"Ben Carson har ett briljant intellekt och en passion för att stärka våra samhällen".

Enligt kommunikén har Detroitfödde Carson tackat ja. Han säger sig vara ärad, och särskilt känna för att arbeta just med att stärka utsatta bostadsområden.

Särade tvillingar

Carson tävlade med Trump om att vinna Republikanernas nominering inför presidentvalet, men tvingades i mars kasta in handduken på grund av dalande opinionssiffror. Kort därefter ställde han sig bakom affärsmannen Trumps satsning.

Den prisbelönte neurokirurgen och författaren Carson är känd som den förste som lyckades separera siamesiska tvillingar som var ihopvuxna i huvudet. Han har skrivit över tio bästsäljande böcker.

Carson blev något av en favorit i främst konservativa Tea Party-kretsar efter ett tal om USA:s moraliska förfall vid den årliga nationella bönefrukosten i Washington 2013. Han är en djupt troende evolutionstvivlare och abortmotståndare som är emot samkönade äktenskap. Carson beskrivs emellanåt som frispråkig, han har bland annat liknat president Barack Obamas sjukförsäkringsreform med slaveriet.

Vem blir utrikesminister?

Samtidigt är intresset stort för vem Trump kommer att utse till utrikesminister. Den blivande presidentens möten med förre presidentkandidaten och affärsmannen Mitt Romney om posten har utlöst intern irritation, då Romney anses representera den republikanska mittfåran och dessutom varit mycket kritisk mot Trumps valkampanj, enligt amerikanska medier.

New Yorks tidigare borgmästare Rudy Guiliani har förekommit i diskussionerna, men Trump uppges ännu inte ha fattat sitt beslut.

Den här veckan ska han möta flera presumtiva kandidater, bland dem den pensionerade flottamiralen James Stavridis. Stavridis är nu dekanus vid Tufts University nära Boston och var tidigare Natos befälhavare i Europa.

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar