Kristen organisation kritiserar RFSL:s uppmaning till sexbrott

Det är alarmerande att statsbidrag delas ut till en organisation som uppmanar människor att köpa sex, och därmed begå ett lagbrott, menar Svenska Evangeliska Alliansen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En fyra sidors broschyr om hur man köper sex på ett säkert sätt, utgivet av RFSL, har rört upp känslor. Först ut att reagera var Stockholmspolisens människohandelsenhet.

– Det är konstigt att man går ut och uppmanar folk till att begå brott, man begår ju brott när man köper sex, säger Marie Näslund, polisinspektör, då hon debatterade ämnet i P3 Nyheter.

– Även om man är sexköpare har man rätt till att få information om säkrare sex och hur man skyddar sig från ohälsa, försvarade Suzann Larsdotter, socionom och sexolog på RFSL, den omdebatterade broschyren.

Nu har även Svenska Evangeliska Alliansen (SEA) anslutit sig till kritiken av RFSL, och pekar på problematiken att en organisation som uppmanar till sexbrott får statsbidrag.

-Att en skattefinansierad lobbyorganisation med arbete riktat mot bland annat skolor, under en längre tid har uppmanat till sexköp är alarmerande. Bara i år har RFSL fått över fyra miljoner kronor i statligt stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, kommenterar Stefan Gustavsson, generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

-Situationen är problematisk. Samtidigt som regeringen satsar på kampen mot sexhandeln, inte minst där barn och unga befinner sig i riskzonen, går skattepengar till att finansiera uppmaning till sexbrott. Det är hög tid för en kritisk granskning av RFSL.

Guiden som RFSL tagit fram tipsade bland annat hur en sexköpare ska göra för att komma överens om en lämplig mötesplats, hur man ska komma överens om priset och vilken service som förväntas tillhandahållas.

Dessa tips ska ha funnits under en längre tid på RFSL:s hemsida, men efter P3 Nyheters inslag i onsdags så har de tagits bort.