Kristina Ahlström medverkar i Hela Sverige bakar

I kväll, torsdag, inleds fjärde säsongen av Sjuans populära serie ”Hela Sverige bakar”. Kristina Ahlström från Kalmar är en av de tävlande. På sin fritid driver hon en blogg där hon skriver om tro och bakning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Man behöver inte prata många minuter med denna 55-åring för att förstå varför juryn som väljer ut de tävlande föll för henne. Kristina Ahlström är verbal och rättfram. Hon verkar ha ett grundmurat självförtroende, men samtidigt distans till sig själv och sina förmågor. Hela program- serien är redan inspelad – deltagarna får förstås inte avslöja vem som vinner – men när det nu är dags för sändning kommer de medverkande med all sannolikhet att bli en snackis, i alla fall i sin närmaste omgivning.

Så hur det känns att bli en offentlig person nu?

– Jag har faktiskt inte funderat så där jättemycket på det, men nu börjar det pirra litegrann när folk kommer från höger och vänster och har sett mig i reklaminslag. Jag har nog inte förstått hur stort programmet är.

Har du själv tittat på ”Hela Sverige bakar”?

– O ja! Jag kan alla program utantill, skrattar Kristina. Det är ett trevligt program. Det vann ju klassen dokusåpa på tv-prisgalan Kristallen. Dokusåpa låter ju inget vidare, men det är ett snällt program. Annars hade jag aldrig ställt upp.

Du har en blogg där du skriver om tro och bakning. Förklara sambandet?

– Det kan jag inte. Det finns inget samband. Jag älskar att baka och jag är troende, vilket är två skilda saker. Jag har bakat sedan jag var fem och blev troende när jag var 47. Bröd är underbart och visst finns en djupare mening i matbröd. Det går inte att komma undan att Jesus är livets bröd.

Profilerar du dig som troende i programmet?

– Ja, absolut! Jag tror kanske att det var mycket därför som jag kom med, det var inte för att jag är superduktig på att baka. Dels är jag äldst och dels pratar jag öppet om min tro.

På din blogg Sondagsfika.se hyllar du kyrkkaffet och du har efterlyst bakrecept från alla församlingar i Sverige. Får du någon respons?

– Nej, inte ännu. Men jag upptäckte för ett tag sedan att det redan finns en bok som heter ”Kyrkkaffe” så idén har funnits förut. Men jag skulle vilja se söndagsfikat ta upp kampen mot fredagsmyset. Söndagen är en härlig dag för gemenskap och att träffas.

Vilken är din favoritutmaning när det gäller bakning?

– Småkakor. Absolut!

Kristina Ahlström

Ålder: 55 år.

Familj: Make och tre vuxna barn.

Bor: Kalmar.

Gör: Jobbar i skolkök.

Aktuell: En av de tävlande i nya säsongen av ”Hela Sverige bakar” som sänds torsdagar med start den 10 september klockan 21.00 i Sjuan.