Kristna fredsrörelsen: Remiss om vapenexport är ett spel för galleriet

Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna fredsrörelsen: Var är förbudet mot vapenexport!?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag är besviken, men inte förvånad, säger hon till Dagen med anledning av lagrådsremissen rörande svensk vapenexport som regeringen och allianspartierna har enats om.

Redan i våras sa Lotta Sjöström Becker till Dagen att hon visste att förslaget till nytt regelverk, som nu alltså har presenterats, inte skulle vara tillräckligt restriktivt enligt Kristna freds­rörelsens ståndpunkt.

Hon konstaterade också att det nuvarande regelverket motsäger Sveriges feministiska utrikespolitik. Efter måndagens besked om att regeringen och allianspartierna är överens om en lagrådsremiss suckar hon djupt.

– Det är upprörande att den svenska regeringen agerar så tandlöst. Regeringen talar med kluven tunga. Å ena sidan vill de bedriva en feministisk utrikespolitik, å andra sidan stöttar de svensk vapenexport som i första hand drabbar kvinnor och barn.

– Vi hade blivit positivt överraskade om regeringen hade infört ett förbud mot att exportera till diktaturer, men som regelverket nu är utformat kommer vapenexporten till länder som Saudiarabien att kunna fortsätta. Det säger ganska mycket att det går att göra det utan att anse att man bryter mot några regler.

Ville inte förklara

Ansvariga politiker ville på måndagen inte förklara vilka försvars- eller säkerhetspolitiska skäl som skulle kunna motivera ett ja till en exportaffär. Enligt Lotta Sjöström Becker säger det en hel del.

– Man blir tokig när man tänker på vad regeringen är beredd att göra för att kunna exportera vapen. Det går alltid att hitta på ursäkter och förklaringar. Lagrådsremissen visar att det är ett spel för galleriet. Att Sverige samtidigt har ökat vapenexporten förstärker bilden.

Hur kommer ni att agera i frågan framöver?

– Vi får uppmana väljarna att fundera över vilka pengar som ska bygga vår svenska välfärd. Svensk vapenexport är en kassako. Men vi måste få våra politiker att inse att mjölken har surnat för länge sedan och att den luktar riktigt illa.

Lilla Erstagården