Kristna friskolerådet: Ett slag mot religionsfriheten

Klimatet för religionsfriheten har hårdnat från och med i dag. Det säger Bo Nyberg, ordförande i Kristna friskolerådet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Humanisterna går in i både Socialdemokraterna och Liberalerna och får med sig vacklande själar på sin linje.

Bo Nyberg ser sekularismen som den i dag dominerande religionen eller livsåskådningen. Om beslutet skulle bli lag får sekularismen monopol, anser han:

– Det är aningslöst att säga att skolan på det här sättet blir fri från religion.

Bo Nyberg menar att det blir trångt för muslimer, beslutet spär på främlingsfientligheten. Det som ska bort från skolan uppfattas som något farligt.

Ett sluttande plan

Den judiska skolan undantas genom en formulering om hänsyn till nationella minoriteter, men Bo Nyberg tror att de ändå kan drabbas i ett senare skede, för han ser utvecklingen som ett sluttande plan.

– Det kan bli fritt fram att ge sig på religioner. De enda religiösa inslag som det kommer att vara fritt fram för är yoga och sekularism, säger han.

Bo Nyberg konstaterar att S-kongressens beslut är svårtolkat, men han utgår från de uttalandena som gjorts av bland annat andra statsminister Stefan Löfven när han tolkar det.

Motsägelsefullt beslut

Mats Hansén, rektor för S:t Eriks katolska skola i Stockholm, tycker att det är ett väldigt motsägelsefullt beslut.

– Europakonventionen, som man här hänvisar till, säger att föräldrarna har rätt att ge sina barn en undervisning efter deras filosofiska eller religiösa övertygelse. Det är som att man både vill och inte vill ära Europakonventionen. Det blir tulipanaros.

"En skola fri från konfessionella inslag", vad skulle det betyda för er?

– Lagen skiljer på utbildning och undervisning. Undervisningen får inte vara konfessionell och det är den inte heller hos oss. Men i utbildningen, alltså utanför timplanen, får skolor ha konfessionella inslag. Så man kan tolka beslutet som att det är precis som i dag.

Men om tolkningen skulle bli att det gällde även utbildningen, vad får det för följder?

– Då kommer det att prövas mot Europakonventionen och Sverige kommer att förlora.

På S:t Eriks är det mässa en gång i veckan. Föräldrarna får skriva under på att barnen får delta i mässan. Men Mats Hansén verkar inte beredd att avveckla sådana inslag i ett första läge.

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar