Kristna friskolerådet: ”Okunnigt att vilja stänga religiösa skolor”

En rad socialdemokratiska politiker vill förbjuda religiösa friskolor. Nu får de mothugg av Kristna friskolerådet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"De (socialdemokraterna, red anm) radar upp en mängd fördomsfulla, okunniga och osanna påståenden om religiösa skolor. De målar upp en nidbild som är oerhört långt från verkligheten, och använder denna för att vinna poäng. Skamligt!" skriver Bo Nyberg, Sven Magnusson och Lars Brandström från Kristna friskolerådet på DN Debatt.

Formuleringen är en replik på en debattartikel som publicerades på DN debatt i fredags där 13 socialdemokrater, däribland Sören Juvas, förbundsordförande HBT-Socialdemokrater, och Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor, hävdade att en skärpning av tillsynen av religiösa friskolor inte räcker. I stället framförde de att "alla elever har rätt till en skola där alla skoldagar är helt fria från religiös påverkan".

"Oroväckande tendens att ta lätt på mänskliga rättigheter"

Trion från Kristna friskolerådet menar att de kritiska socialdemokraterna har tolkat såväl Barn- som Europakonventionen på ett felaktigt sätt.

"Vi ser en oroväckande tendens bland politiker att ta mycket lätt på de mänskliga rättigheterna. Det är en farlig samhällsutveckling ... Det skulle kännas betydligt tryggare om de 13 socialdemokraterna klargjorde att de står bakom de konventioner Sverige undertecknat, och inte rör sig i samma riktning, mot mindre frihet, som en del aktuella politiker i vår omvärld", avslutar de repliken.

Läs fler artiklar om Socialdemokraterna

Alla tidigare artiklar

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar