Kristna hjälper nordkoreaner att fly

Kristna missionärer hjälper nordkoreaner att fly från förtrycket i det egna landet. Många flyr i dag till Sydkorea, medan andra hamnar i Kina - och då är risken stor att de sänds tillbaka och utsätts för tortyr.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

De kristna missionärer som hjälper nordkoreaner att fly är huvudstyrkan när det gäller att få ut människor ur landet, skriver tidningen Svenska Dagbladet (4 maj).

Pastor Tim Peters, som är intervjuad, berättar att han startade organisationen Helping Hands i mitten av 1990-talet och att han sedan dess har hjälpt hundratals nordkoreaner att fly.

Han får hjälp av volontärer från Sydkorea. Många av de flyende tar sig just till Sydkorea. Men andra hamnar i Kina, och där är risken för att återsändas stor.

Kristendom är förbjuden i Nordkorea, och den minoritet kristna som finns i landet är därför en särskilt utsatt grupp.

Tillfångatagna i Kina

Förra veckan rapporterade Japan Times (24 april) att åtta nordkoreaner hade tillfångatagits i Kina och planen är att de ska sändas tillbaka till Nordkorea. Människorättsorganisationer och kristna organisationer har vädjat till Kina att inte skicka dem tillbaka till Nordkorea, eftersom de då kommer att mördas eller fängslas och torteras.

– Det finns i dag flera vittnesmål från överlevande som avslöjar att den nordkoreanske ledaren Kim Jongs administration rutinmässigt förföljer dem som tvingas tillbaka efter att ha flytt, och utsätter dem för tortyr, sexuellt våld, tvångsarbete – och värre, säger Phil Robertson som leder Human Rights Watchs Asien-avdelning.

En kristen pastor, som vill använda pseudonymen Stephan King, säger att han har mottagit en video där de åtta som fängslats vädjar till president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping om att ingripa.

– President Trump och den kinesiske presidenten, var snälla och rädda oss. Om vi sänds tillbaka till Nordkorea kommer vi att bli dödade, sa de enligt Japan Times.