Kristna i USA anklagas för tystnad om rasism

I kölvattnet efter helgens attack utförd av vit makt-anhängare anklagas evangelikala kristna i USA för att inte tillräckligt tydligt ta avstånd från rasism. Men flera kristna ledare har under de senaste dagarna fördömt både våldet, hatet och rasismen som kom till uttryck i Charlottesville.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Finns det rasism inom de kristna leden i USA? Det är just nu en het fråga för kristna i landet som i helgen drabbades av våldsamma demonstrationer och motdemonstrationer i Charlottesville. Vit makt-anhängare hade samlats i staden för att demonstrera, och möttes av mot-demonstranter. Den 32-åriga Heather Heyer dog när 20-åriga vit makt-anhängaren James Lex Fields med berått mod körde rakt in i en folkhop.

President Donald Trump gick ut efter dådet och fördömde våldet - men talade inte klarspråk angående den rasism som var inblandad, menar vissa kommentatorer. Och de evangelikala kristna som på många sätt stött Trump dras också med i den kritikstorm som delvis kommit att handla om rasism inom kyrkans led.

"Vissa är arga, riktigt arga, på vita kristna som de ser som medskyldiga i en kultur präglad av systematisk rasism", skriver tidningen The Atlantic (13/8).

Men flera kristna ledare var snabba med att fördöma både våldet och rasismen, också i ordalag som var betydligt skarpare än president Trumps. Till dem hörde den katolske kardinalen Daniel DiNardo, som kallade det som inträffat "avskyvärda handlingar fyllda av hat".

Och kanske, skriver The Atlantic, var uttalandena från en annan katolsk kardinal, Blase Cupich, ett slags avståndstagande från Trump, som sagt att händelserna i Charlottesville präglades av "hat, intolerans och våld från flera håll". Cupich sa: "När det kommer till rasism finns det bara ett sätt att se på den: att fördöma den."

Andra kristna ledare, bland annat Russell Moore vid baptistiska Southern Baptist Convention, fördömde dåden och sa att "vit makt-anhängare och deras organisationer är i grunden onda och måste fördömas."

Men alla kristna instämmer inte i kritiken mot president Trump. Jerry Falwell Jr, rektor vid Liberty University, kallar Trumps uttalande "djärvt och sant", enligt tidningen Washington Examiner. Falwell är sedan länge en ivrig Trump-anhängare, och anklagar "media och liberaler" för att ge en negativ bild av Trump.

"Äntligen en ledare i Vita Huset. Jobben kommer tillbaka, Nord -Korea har tvingats backa, djärva och sanningsenliga uttalanden om tragedin i Charlottesville. Jag är så stolt över Donald Trump", twittrade Falwell.