Kristna i USA kraftsamlar mot dödsstraff

En stor nationell kampanj vill få politikerna att ändra lagen. Flera kristna är med i det stora lobbyarbetet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

15 nationella organisationer har samlats under samma paraply för att få USA att ta bort dödsstraffet. Koalitionen kallar sig för "90 million strong", och syftar då på de 90 miljoner amerikaner som enligt opinionsundersökningar sagt sig vara emot dödsstraff, drygt 30 procent av befolkningen. I tisdags lanserade de sin kampanj, där de bland annat tänker rikta in sig på lobbyarbete mot de delstater där dödsstraffet fortfarande används.

Det är en bred koalition som nu vill påverka, och flera trosbaserade grupper är med, där såväl konservativa som mer liberala kyrkotraditioner står enade.

Jim Wallis från Sojourners var med på pressträffen där koalitionen mot dödsstraff presenterades. Han är en förgrundsgestalt för vad som ibland brukar kallas för den kristna vänstern i USA, men på pressträffen var han tydlig med att i frågan om dödsstraff så står kristna enade, oavsett teologiska skillnader i övrigt.

-Status quo är oacceptabelt, och troende människor är i den här frågan enade bortom teologiska och politiska gränser när de opponerar sig mot dödsstraffet, säger Jim Wallis, enligt Christian Post.

Han sa också att många kanske tror att konservativa är för dödsstraff, men att då har de i så fall fel.

-Jag har hela tiden dialog med religiöst konservativa runtom i landet, som förenar sig med liberala grupperingar och säger att vi måste få ett slut på det här. Att avskaffa dödsstraffet ses utifrån en kristen värdegrund som en moralisk och biblisk fråga, snarare än en politisk.

Jim Wallis gick också ut och kritiserade dödsstraffet för att det främst är svarta amerikaner och människor från utsatta grupper som döms till döden. Det finns såväl rasism som socio-ekonomiska orsaker bakom domarna, och det här är något som inte kan accepteras. Han tog också upp alla de fall där människor avrättats på felaktiga grunder, och undrade om det fanns fler än de som kommit till offentlig kännedom.

-Bara Gud vet hur många som har blivit dödade av staten på felaktiga grunder.