Kristna iranier: Migrationsverket tror inte på att vi är kristna

JÖNKÖPING. – Vi vet vad som händer om vi skickas tillbaka till Iran, det blir fängelse eller döden.
Det säger åtta kristna iranier som alla fått sin tro avfärdad som falsk av Migrationsverket.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ali, Mohammad, Zahra, Amir, Reza, Darius, Nahid och Sahar. Det är åtta unga iranier som alla har mycket gemensamt: De har flytt från Iran till Sverige, de är troende kristna, döpta och aktiva i församlingar i Småland.

Sedan har de en sak till gemensamt: Migrationsverket vill skicka ut dem alla ut ur landet med motiveringen att de inte kunnat bevisa att de är genuina kristna.

Det är en regnig augustidag i Jönköping när Dagen träffar de asylsökande iranierna i Pingstkyrkan.

I vårt samtal är frustrationen och besvikelsen över bemötandet från Migrationsverket påtaglig. Zahra, som tillsammans med maken Amir riskerar att skickas ut ur Sverige när som helst, menar att hoten mot dem inte tas på allvar.

Men trots ett offentligt, aktivt liv som församlingsmedlemmar och intyg från pastorer vill Migrationsverkets handläggare och Migrationsdomstolen inte godta dem som kristna. Amir säger uppgivet:

– Om jag säger till min fru: Jag älskar dig, kan inte andra säga att det inte är sant. De kan inte se in mitt hjärta och kan inte döma vår tro och vår kärlek.

Blev kristna i hemlandet och flydde

Zahra och Amir blev kristna i hemlandet och flydde från landet efter att de fått veta att statliga underrättelsetjänsten Ettelaat tagit sig in i deras lägenhet och tagit biblar, dator och kristen litteratur i beslag. Men att intrånget i lägenheten skulle ha koppling till deras kristna aktiviteter avfärdas i ett utslag från Migrationsdomstolen som egna spekulationer. De har heller inte gjort sannolikt att deras konversion är genuin, menar domstolen.

"Vill leva ut vår tro hela livet"

Det gifta paret, som likt de andra unga iranierna alla kunnat visa upp intyg från sina svenska församlingar om att de är överlåtna kristna, kan inte förstå att deras tro inte ses som äkta.

– Vi vittnar om vår tro på Facebook och Youtube och vi vill gärna leva ut vår tro så länge vi lever, säger Amir. Att de skulle kunna återvända utan någon fara avfärdar de bestämt.

– Det är livsfarligt för oss att återvända. Vi vet att vi kommer att bli gripna redan i luften innan vi landar i Iran. Vi vill bara att Migrationsverket ska tro på oss när vi säger att vi är kristna.

"De följer oss på internet"

Tvillingsystrarna Nahid och Sahar har berättat om sin kristna tro på internet, men den iranska cyberpolisen Fata har stoppat all tillgång till deras webbsida från Iran.

– De följer oss även över internet, men Migrationsverket tror inte på det, säger de.

De iranska flyktingarna har inte bara hot hängande över sig från hemlandet, utan även här i Sverige möter de hot.

Mordhotade på flyktingboende

Både Ali och Muhammad berättar att de på grund av sina muslimska namn blivit mordhotade på ett flyktingboende, då fanatiska muslimer inte kunde acceptera att de lämnat islam.

– De sa att jag skulle halshuggas, berättar Muhammad.

Testfrågor om kristna tron

I samtalen på Migrationsverket ställs frågor om den kristna tron som ska bidra till att visa om tron är genuin eller inte, men iranierna suckar förtvivlat över de frågor de fått.

– De frågade mig: ”Hur många sidor är det i Bibeln?”, ”Varifrån kommer ordet Bibeln?”, berättar Darius.

Även Reza säger att han fick samma frågor.

Iranierna har svårt för att förstå hur det kan vara så svårt att bli trodd när man säger att man är kristen.

– Vill man bli muslim räcker det med att säga en mening så accepterar alla att man är muslim, ingen frågar ”är du verkligen muslim?”, säger Zahra.

Läs också: Migrationsverket svarar: Bibelkunskap inte viktigast för att bevisa tro

 

Församlingen: De tror vi bara värvar medlemmar

De svenska församlingsrepresentanterna menar att det inte verkar som att Migrationsverket tar deras intyg riktigt på allvar, som om de bara varit ute efter att värva medlemmar.

Men det handlar tvärtom om fast beslutna människor som är beredda att följa Jesus vad det än kostar, och innan de döps och tas in i församlingsgemenskap ställs de inför tydlig undervisning om det kristna livet, förklarar Emanuel Bratt från Missionskyrkan i Nässjö, som känner flera av iranierna väl.

– Vi är mycket tydliga när vi talar med dem om lärjungaskap och överlåtelse. Många gånger betonar vi det mycket starkare än med infödda svenskar som blir döpta.

Jönköping pingst: Vårt ansvar att hjälpa

Chatrine Carlson, pastor i Pingstkyrkan i Jönköping menar att hon ser ett allvar i tron hos iranierna som det inte går att ta miste på.

– Man blir så berörd av det genuina i deras tro, säger hon och betonar att kyrkorna måste stötta sina utsatta trossyskon.

– Vi har ett ansvar som församlingar att sluta upp bakom dem.

"Flydde för att få följa Jesus i frihet"

Zahra tillägger att Iran inte är ett fattigt land och att ingen av dem flytt för att få det bättre ställt, utan för att kunna vara fria att följa Jesus.

– Tomheten i våra hjärtan har fyllts av Jesus Kristus. Men vi betalar ett högt pris – vi blir utfrysta av familj, vänner och samhället.

Mullsjö pingst: Vi tvekar inte på äktheten

Tommy Wallin, pastor i Mullsjö Pingst, påminner om lovsången som han själv och många andra sjungit så många gånger: ”Att lämna allt och följa mig kan kosta dig ditt liv ...”.

–  Förut var det bara en sång för mig, men jag har fått en ny syn på det nu. Det kan verkligen kosta allt att följa Jesus. Vi har ingen som helst tvekan om äktheten i deras tro, men Migrationsverket tror inte på oss heller när vi skriver intyg. Det är mycket frustrerande.

Mitt i den svåra situationen känner de kristna iranierna alla en stor tacksamhet till sina kristna församlingar och vänner i Sverige och riktar en gemensam hälsning till dem.

– Vi vill verkligen tacka alla pastorer och församlingar som hjälpt oss.
 

Namnen på de asylsökande i artikeln är fingerade av säkerhetsskäl.

Läs också: Jurister ifrågasätter Migrationsverkets skärpta krav mot kristna konvertiter
 

Läs fler artiklar om Migrationsverkets kristendomsprov

Alla tidigare artiklar

Läs mer om kristna asylsökande

Alla tidigare artiklar