Kristna ledare i USA startar alternativ politisk rörelse

En grupp kristna ledare i USA har startat en organisation för att lyfta fram kristna frågor i politiken.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Mitt i den infekterade kampen om vem som ska bli USA:s näste president tar tretton kristna ledare ett initiativ för att röra om i den politiska grytan och få upp frågor på dagordningen som särskilt berör och engagerar kristna väljare.

President Obamas rådgivare

Bakom Public Faith, som organisationen kallas, står både konservativa och liberala kristna ledare. Två av grundarna är Michael Wear, som varit rådgivare till president Obama när det gäller förslag som har sin grund i trosfrågor, och Alan Noble, chefredaktör för Christ and Pop Culture.

"Vi vill erbjuda en annorlunda röst i samhällsdebatten, en som talar med självförtroende och hopp och samtidigt med övertygelse och nåd", står det på organisationens hemsida. Det påpekas också att den är partipolitiskt obunden.

Grundarna hoppas kunna övertyga evangelikala väljare som traditionellt stöder det republikanska partiet men som inte känner sig hemma med det Donald Trump står för. Väljare som, menar man, tycker att årets presidentvalskampanj har gått överstyr.

Inte anti-Trump

Enligt Alan Noble är dock Public Faith inte ute efter att framstå som "anti-Trump". Däremot hoppas man att många som fått nog och inte kan ställa upp på de åsikter och den retorik som Donald Trump ofta ger uttryck för, i stället kan känna sig hemma i Public Faith.

– Om du är en evangelikal kristen som vill hitta en organisation som inte stöder Trump så kanske vi upplevs som ett alternativ, säger Alan Noble enligt religionnews.com.

Konservativ familjesyn

Public Faith tar ställning i frågor som brukar engagera kristna amerikaner. Den uppmanar till att stå upp för religionsfrihet, bekämpa rasism, fattigdom och klimatförändringar. Dessutom är man anti-abort-förespråkare och propagerar för äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna. Samtidigt uppmanas till engagemang för familjer av olika konstellationer, liksom för ensamstående mammor.

Hittills har cirka 650 personer skrivit under programförklaringen.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Grundad av tretton kristna ledare i USA.

Vill lyfta frågor i den politiska debatten som är angelägna för kristna.

Riktar sig till kristna som upplever att deras röst inte hörs i den pågående presidentvalskampanjen.

Bygger på övertygelsen att kristen tro kan förändra samhället och att politik är ett verktyg för detta.

Vill arbeta för ett bättre samhälle genom att praktisera biblisk visdom, kristna traditioner och goda politiska idéer.

Propagerar för äktenskapet som som ett förbund mellan man och kvinna.

Lilla Erstagården