Kristna ledare mötte Clintons rådgivare

I juni mötte kristna ledare Donald Trump. Under juni och juli har kristna ledare haft en dialog med Hillary Clintons rådgivare inför höstens presidentval i USA.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Först mötte katolska ledare Clintons rådgivare i några möten och sedan hölls några liknande träffar med protestantiska ledare. Syftet med mötena var bland annat att diskutera frågor om religionsfrihet.

Hillary Clinton är känd som en abortförespråkare och tidigare i somras beslutade Högsta domstolen i USA att staten Texas restriktioner mot abort strider mot USA:s konstitution. Detta beslut oroar många kristna ledare i USA.

En annan fråga gällde om HD:s beslut för ett år sedan att delstater inte har rätt att förbjuda samkönade äktenskap, påverkar kristna organisationers möjlighet att få statliga bidrag framöver, rapporterar christianpost.com.

En av ledarna som var med, Deborah Fikes som tidigare arbetade för Evangeliska alliansen i USA, verkar positiv i sitt omdöme om det möte hon var med på.

– Samtalen hade substans och det var uppmuntrande att Hillary Clintons rådgivare verkade förstå den betydelse som olika kristna organisationer har ute i världen, säger hon enligt christiantoday.com.

Eftersom mötena hölls bakom stängda dörrar är det oklart mer i detalj vad som sas. Men Galen Carey på National Association of Evangelicals, menar att konservativa kristna grupper kan marginaliseras på grund av sin inställning om homoäktenskap.

– Många humanitära insatser i Afrika, som bygget av skolor och sjukhus, har genomförts av missionärer, konstaterar Carey.

– Om den nya administrationen tvingar på oss sin nya ideologi så kan vi förlora vårt inflytande. Det skulle vara olyckligt, inte bara för oss som kristna organisationer, utan framför allt för det viktiga arbete som måste göras.

En undersökning av Pew Center i juli visar att 17 procent av vita evangelikaler och 56 procent katoliker (46 procent bland vita katoliker), skulle rösta på, eller lutar åt att rösta på, Hillary Clinton.

 

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar