Kristna minoriteter i Irak enas

För att kunna ha en framtid på Nineveslätten i Irak har nu kristna milisgrupper och partier, tillsammans med kyrkoledare, kommit överens om att samarbeta.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kyrkklockorna har börjat ringa igen och korsen är tillbaka på taken. I de historiskt sett kristna städerna runt Mosul har Islamiska staten drivits tillbaka, och förhoppningen att de som bott där tidigare inom kort ska återvända.

Ett problem, som Dagen tidigare har skrivit om, är dock att assyrier/syrianer/kaldéer varit splittrade internt. Exempelvis finns det flera stridande kristna miliser som är med i det pågående slaget om Mosul.

Men nu har sex olika partier, och därmed de militära förband som är knutna till dem, skrivit under på att samarbeta. Det rapporterar den assyriska nyhetsbyrån AINA.

Initiativet har även välsignats av flera kyrkoledare. Exempelvis var det en biskop som stod som värd för det möte där det gemensamma dokumentet undertecknades.

Där stod bland annat att de militära styrkornas uppgift är att tillsammans skydda städerna och byarna på Nineveslätten, det område där den kristna minoriteten hoppas på självstyre i framtiden.

I dokumentet står det också att de ska försöka hålla Nineveslätten borta från framtida politiska konflikter.

– Att partierna tagit ett första steg mot en gemensam självförsvarsstyrka, är i detta sammanhang mycket betydelsefullt, kommenterar den kristdemokratiske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, i ett pressmeddelande.

Nyligen besökte han staden Qaraqosh, för att närvara vid den första gudstjänsten i staden sedan Islamiska staten drivits ut. Det här är en av flera städer på Nineveslätten där den kristna milisen NPU varit med och drivit bort Islamiska staten.