Kristna organisationer protesterar mot NMR i Almedalen

PMU och Svenska missionsrådet är två organisationerna som är bekymrade över att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd att närvara vid den stundande politikerveckan i Almedalen i Visby.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I ett gemensamt uttalande kritiserar de, tillsammans med 13 andra organisationer, såväl beslutet som NMR.

"Denna nazistiska och våldsbejakande gruppering utgör ett hot mot vår öppna demokrati. Grupperingens närvaro i Almedalen leder till oro för incidenter och såväl psykiskt som fysiskt våld mot enskilda", heter det i uttalandet som förmedlats via Naturskyddsföreningen.

"Tänker inte låta oss hindras"

Organisationerna, däribland Rädda Barnen, RFSU och Världsnaturfonden WWF, tänker ändå delta under politikerveckan.

"Vi beklagar att NMR har fått tillstånd att hyra mark och bedriva aktiviteter, men tänker inte låta oss hindras eller begränsas av detta. NMR ska inte ges möjlighet att påverka hur och var det offentliga samtalet förs", skriver de.

Kristna freds bojkottar

Samtidigt väljer Kristna fredsrörelsen att gå ett steg längre. I protest mot NMR:s medverkan i Almedalen väljer organisationen att bojkotta arrangemanget.

– Vi går aldrig med på att normalisera att en nazistisk aktör, som aktivt propagerar mot den värdegrund som veckan handlar om: demokrati, öppenhet och allas lika värde, det säger sig självt, säger generalsekreterare Lotta Sjöström Becker i ett pressmeddelande.

"Dags att hitta ett nytt forum"

Kristna fredsrörelsen anser att arrangörerna bör fastslå tydligare kriterier om demokrati, öppenhet och allas lika värde innan programmet och att deltagare godkänns för att få vara en del i Almedalsveckan. Det skulle, enligt organisationen, exkludera odemokratiska, rasistiska och nazistiska aktörer – även Sverigedemokraterna – från att delta.

– Kanske är det också dags att hitta ett nytt forum för öppna och likvärdiga samtal och diskussioner, där mindre handlar om företagsevent och köpstarka tankesmedjor och mer utrymme ges för alla de krafter som vill se en positiv förändring, till ett fredligt och hållbart samhälle utan våld, säger Lotta Sjöström Becker.

Läs också: Frida Park: Frida Park: Att bojkotta Almedalen är inte rätt svar

Fakta:

Dessa organisationer står bakom det gemensamma uttalandet:

Afrikagrupperna

Forum Syd

IM, Individuell Människohjälp

Kvinna till Kvinna

MyRight

Naturskyddsföreningen

Palmecentret

Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU)

RFSU, Riksförbund för sexuell upplysning

Rädda Barnen

Svenska Afghanistankommittén (SAK)

Svenska Missionsrådet

Union to Union

Världsnaturfonden WWF

We Effect

Källa: Naturskyddsföreningen

Lilla Erstagården