Kristna Värdepartiet möblerar om

Grundaren Per Kronlid stiger åt sidan, och tre språkrör har utsetts för att föra partiets talan utåt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Precis som hos Miljöpartiet så är det språkrör som numera gäller för Kristna Värdepartiet, det lilla uppstickarpartiet som bildades för drygt ett år sedan med abortfrågan som hjärtefråga.

I lördags höll de sin andra kongress, och tre personer utsågs till språkrör; Nasrin Sjögren, Mats Selander och André Juthe. De ska framförallt jobba för att sprida partiets idéer utåt. Eftersom de driver sin politik på ideell basis så ansågs det lämpligt att ha tre företrädare. Till det utsågs Annette Westöö till ordförande, vars roll är att jobba inåt partiet.

Rent idémässigt innebar kongressen flera förslag, bland annat när det gäller ekonomi. Det blev även debatt om namnbyte.

-Vi hade flera förslag, som Livets Parti, Konservativa partiet och Den kristna värdegrundens parti, säger André Juthe, en av de tre nya språkrören.

-Anledningen är att när folk hör Kristna Värdepartiet så kan de ta avstånd för att de själva inte är kristna, säger han, och återspeglar därmed en liknande debatt som då och då poppar upp inom Kristdemokraterna när det gäller gränsdragningen mellan tro och politik.

Något namnbyte blev det dock inte, och Andre Juthé sammanfattar läget att partiet har "värderingar som vi kallar kristna". Han tycker att alla som delar dem bör rösta på partiet, oavsett religiös hemvist.

En som tar ett kliv tillbaka i sitt politiska engagemang i och med kongressen är Per Kronlid, initiativtagare till att bilda Kristna Värdepartiet.

-Jag hoppar av för att det blev för slitsamt, säger han till Dagen.

Förutom att vara partiledare har han också ett vanligt jobb, kyrkligt engagemang, sju barnbarn och en 93-årig far att ta hand om i en annan stad.

-Men jag brinner fortfarande för partiet och de viktiga frågor som partiet driver, säger han.

Lilla Erstagården