Kritik mot Bill Johnsons stöd till Donald Trump

Den inflytelserika pastorn Bill Johnson i Bethel Church har efter presidentvalet i USA meddelat att han röstade på Donald Trump.– Jag är besviken. Både på att Bill Johnson gjorde det, men också på hur han motiverar beslutet, säger Joakim Wohlfeil till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är i en artikel i The Gospel Herald som Bill Johnson förklarar varför han valde att rösta på Donald Trump. Han nämner bland annat att det är viktigare att ta hand om egna medborgare än främlingar och att globaliseringen är farlig, att Hillary Clinton har gjort sig skyldig till värre lögner än Donald Trump, att det är fel att ge pengar till människor som inte arbetar och att en omdefiniering av familjen är förbannad av Gud.

"Alla val är tuffa. Det här mer än något annat jag kan minnas. Och det fanns legitima skäl för att rösta för eller emot båda kandidater. Tyvärr kandiderade varken Billy Graham eller Moder Theresa. Det lämnar oss med ansvar att göra vårt bästa med vad vi har. Och jag har gjort det, med ett gott samvete. Jag tror att resultatet är från Herren", skriver han avslutningsvis.

Joakim Wohlfeil, tidigare sakkunnig på rasim och extremism men också kring religioner och konflikter inom regeringskanslierna, säger till Dagen att han är kritisk till Bill Johnsons uttalande på tre områden.

– Teologiskt känns det som att han, en erfaren pastor, helt plötsligt har glömt bort vad Bibeln säger då flera påståenden är väldigt tveksamma utifrån kristen lära. Kristnas uppdrag utgår från missionsbefallningen, och inte från världsliga stater och ledare. Man ska be för länder och politiker, man kan personligen engagera sig politiskt, men den kristna tron tar inte sådan ställning. Mitt rike är inte av denna världen säger Jesus.

– Dessutom brister logiken när han (Bill Johnson) nämner enstaka fel som Trump har gjort, men påminner att förlåtelsen måste gälla. Då måste ju förlåtelsen även gälla Clinton som varken gjort lika allvarliga eller många fel.

Hur har du tidigare sett på Bill Johnson?

– Jag har inte varit i hans kyrka. Men jag känner honom som en evangelikal pastor som till skillnad från många andra pastorer i exempelvis Southern Baptist tydligare har tjänandet som en del av sin förkunnelse. Jag har sett honom som en positiv del av evangelikal kristendom. Och just därför är jag besviken.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar