Kritik mot kyrkans kondomutdelande

Inför helgens Pridefestival i Luleå har Svenska kyrkan laddat med kondomer. Något som har väckt upprördhet.– Vi vill visa att vi inte väjer för det som är svårt att prata om. Det kan kondomerna få stå för, säger Annika Nordekvist på stiftskansliet i Luleå.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I helgen vankas Pridefestival i Luleå och Svenska kyrkan kommer att vara på plats för tredje året.

På området kommer man att ha ett tält för att lätt kunna möta människor för samtal. Där kommer också att finnas gratis kondomer för de som vill.

Att Svenska kyrkan delar ut kondomer är något som en del har ställt sig frågande till. Bland annat har Torbjörn Lindahl, präst i nämnda stift, uttryckt ett starkt missnöje på sin blogg och gör det även när Dagen ringer.

– Det enda skäl som jag kan se varför man har kondomer i tältet är att man vill visa att man hänger med i den trend som råder i samhället. Man vill vara ofarlig och bli omtyckt, säger Torbjörn Lindahl.

Får en chans att tala om det

Annika Nordekvist, från stifts­kansliet den som ansvarar för kyrkans närvaro under Pride, medger att man hört av folk som ifrågasätter kondomerna.

– Det har förekommit kritik och vi är beredda på att fler kommer att reagera. Men på sätt och vis är det välgörande för då får vi chans att tala om det. Jag hoppas att man även under helgen ska våga komma fram och prata om det, om man så är förvånad, ilsken eller glad, säger Annika Nordekvist och tillägger att de också fått många positiva reaktioner.

Djupa relationer

Anledningen till att man har med sig gratis kondomer menar Annika Nordekvist är att man från Svenska kyrkans håll vill visa att man inte väjer för det som kan vara svårt att prata om.

– Kondomen kan också stå för det som är bekymmersamt, de djupa relationerna och inte bara det som finns på ytan. Kondomen visar att vi värnar livet, det handlar inte om att uppmuntra till promiskuitet som vissa kanske missuppfattat det som.

En annan del av kritiken rör den slogan som Svenska kyrkan i Luleå stift har valt att använda under festivalen och som även står på förpackningarna som kondomerna ligger i. Det är bibelordet ”Störst av allt är kärleken” som är hämtat från 1 Korintierbrevet.

– Det är ett missbruk av bibelordet, det måste jag säga, säger Torbjörn Lindahl.

– I sitt rätta sammanhang handlar det om en totalt självutgivande och uppoffrande kärlek som ytterst är bilden av Kristus själv. Att då flytta det till att kalla egentligen all slags sexualitet utan gräns eller normer för samma sak, det är minst sagt diskutabelt.

Annika Nordekvist har inte uppfattat att det skulle finnas kritik mot sloganen. Den kommer även att synas på ballonger och affischer i samband med Prid­e och Annika Nordekvist tycker att den lämpar sig väl för ändamålet.

– Kärleken är ju det största och det viktigaste. Gud är i kärleken och vill dela, både det som är djupast, och det som finns på ytan.

I samband med helgens Pride­festival kommer det även att firas Regnbågsmässa i kyrkan. Vad skiljer en sådan från andra mässor?

– Under regnbågsmässan låter vi regnbågsflaggan finnas med. Vi vinnlägger oss särskilt om att hålla ett inkluderande språk och alla som vill har möjlighet att höra av sig innan för att bidra på olika sätt.

Annika Nordekvist.

Torbjörn Lindahl.

Lilla Erstagården