23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Kritiska assyrier fick möta SVT-chef

"Nu vill vi se en mer nyanserad rapport" säger Nohadra Heido från Assyriska ungdomsförbundet.

Två personer från den assyriska gruppen som anlänt till SVT för att visa sitt missnöje med nyhetsrapporteringen fick komma in för att träffa programchefen för nyheterna, Ulf Johansson.

De protesterade mot ett inslag i Rapport som rapporterade från ett terrordåd i staden Qamishli riktat mot assyrier. I inslaget presenterades de som "kristna kurder", vilket har fått assyrier i Sverige att reagera.

Nohadra Heido har varit aktiv i protesterna och var en av dem som fick följa med in på SVT. Väl på plats möttes de av en ursäkt och fick beskedet att det varit ett misstag.

- Problemet är att det här sker ofta, man ignorerar en hel folkgrupp. Assyrier är ett av de stora offren för vad som händer i Mellanöstern, men ofta kontaktar man andra källor än de assyriska, och då blir det en snedvriden rapport, säger Nohadra Heido till Dagen.

Hon menar att rapporteringen var fundamentalt fel, och det får inte ske inom public service.

- Ett förlåt gör inte så mycket när skadan redan är skedd, och när det har hänt förut, säger hon.

Vad kan SVT göra, mer än att be om ursäkt?

- Vi vill att de ska rapportera mer om situationen i Mellanöstern, och få ut en mer nyanserad rapport där de inkluderar minoriteter som assyrier och yezidier i både Irak och Syrien. Att man upplyser det svenska folket att det pågår en etnisk rensning och att assyrier snart är eliminerade i sina ursprungsländer i Mellanöstern. Vi vill inte ha ord, en klapp på axeln och en ursäkt, utan vi vill att de rapporterar om vår situation.

Nohadra Heido vill också betona att minoriteterna inte bara ska beskrivas utifrån någon slags religiös tillhörighet. Att bara rapportera om kristna minoriteter är också att avidentifiera assyrierna, på samma sätt som om man enbart skulle beskriva svenskar som kristna.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar