19 oktober 2021

En tidning på kristen grundKrönikor

Fredrik Lignell: Genuin vänlighet kan avväpna den mest stridslystne

Det var då jag tappade det.

Fredrik Lignell

Det är en försummad egenskap, den där vänligheten.

—   Fredrik Lignell

Ett kompisgäng åkte på ishockey i Karlstad, och i pausen blev det dags att röra på sig lite. Tidigare under kvällen hade jag sett ett hamburgerställe, och nu när blodsockerfallet var ett faktum gick vi dit för att hitta en rejäl burgare med ost, rostad lök och grejer. När vi kom fram berättade den unga tjejen som extrajobbade i grillen att hamburgarna tyvärr var slut för dagen.

Det var då jag tappade det.

Jag hörde mig själv säga något i stil med: ”Jaha. Den här hockeymatchen kom tydligen plötsligt!?” Min vän stod jämte och viskade till mig: ”Det är inte säkert att den här 18-åriga gymnasie­tjejen är inköpschef här på Löfbergs Lila Arena.”

När vi med hjälp av lite kexchoklad och en banan­ tagit oss tillbaks till våra platser kom skammen. Jag tänkte på den unga tjejen, och att hennes kväll nog gått ganska bra. Somliga hade varit lite överförfriskade av ölen i sportbaren, men ändå vänliga och kul att snacka med. Någon småbarnsfarsa hade haft visst stresspåslag, men ändå i grunden varit nöjd och glad. Allt hade funkat fint. Tills en frikyrkopastor kom förbi och plattade till henne med full kraft för att affärerna gått oväntat bra.

Nya testamentet hävdar att den människa som haft med Gud att göra blir allt vänligare. När Anden­ befruktar en människas själ växer glädje, tålamod, men också vänlighet till där.

Det är en försummad egenskap, den där vänligheten. Jag undrar om den någonsin varit särskilt poppis. Det är konstigt, för samtidigt är ju vänliga människor smått oemotståndliga. Genuin­ vänlighet kan avväpna den mest stridslystne.

Häromdagen satt jag i ett vigselsamtal, och vi kom in på föreslagna texter att läsa vid vigsel­gudstjänsten. En av dem var hämtad från Kolosser­brevet 3: "Som Guds utvalda, heliga och älskade skall ni alltså klä er i innerlig medkänsla, vänlighet, ödmjukhet, mildhet och tålamod."

Det är inget dumt bibelställe att läsa vid en vigsel. Alla som försökt vara en person det går att leva med vet hur utmanande vänligheten, mildheten och tålamodet kan vara …

Att vara klädd i vänlighet. Den är inte så av­görande när alla håller med varandra och livet är på topp. Om den där vänligheten på riktigt finns i mitt liv, då är det de kläder jag bär i samtalen där vi inte är överens. Då är vänligheten med och avgör om jag ska gå i svaromål i en debatt eller ej. Då lägger man till och med band på sig när blodsockret faller och hamburgarna är slut för dagen.

Fredrik Lignell

Fredrik Lignell

Fredrik Lignell är pastor i Ryttargårdskyrkan, Linköping, retreatledare och författare. Han skriver krönikor på Dagens livsstilssidor.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Krönikor