44 spel i Dagens stora test

Funderar du på att köpa ett brädspel som julklapp i år? I sådana fall är du i gott sällskap. Hitta en ny favorit till någon annan eller dig själv i Dagens brädspelstest.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Ett tecken på att julen börjar närma sig är att många dagstidningar publicerar sina årliga brädspeltester. Detta hänger samman med att brädspel är en vanlig julklapp i Sverige, särskilt i barnfamiljer. Vi recenserar 44 spel i Dagen i år, alla med svenska regler. 

44 spel kan låta som mycket, men det är bara en liten bråkdel av antalet som släpps varje år om man tittar internationellt. Bara på den stora spelmässan Spiel i Essen fanns över 1 000 nya spel och spelexpansioner att köpa för första gången i år. Här samlas speltillverkare från hela världen som hoppas på att slå igenom, tillsammans med de stora förlagen som redan vet att deras spel kommer att sälja i stora upplagor. I USA finns flera stora konvent som lockar tiotusentals besökare, och hundratals spel släpps även där.

I Sverige har vi inga så stora brädspelssamlingar – störst är troligen Gothcon i Göte­borg och Lincon i Linköping, med 1 000–2 000 besökare vardera. Men spelhobbyn är stor och växande även här, också bland kristna.

”Terraforming Mars”, ett spel designat av svenska Jacob Fryxelius, var ett av förra årets hetaste spel internationellt. Specialiserade brädspelsbutiker finns i de flesta svenska städer, även om man ibland får leta lite för att hitta dem. Det börjar även dyka upp brädspelskaféer där du kan ta en fika och låna ett spel att spela, ibland med personal som kan lära ut spelet till dig om du inte kan det sedan tidigare.

Det är annars ett av de stora problem som brädspel fortfarande har att övervinna för att nå upp till andra kulturyttringar i populäritet: För den som inte spelat många spel tidigare, eller är vän med någon som tycker om att läsa regler och är bra på att förklara dem, är det inte helt lätt att sätta sig in ett nytt brädspel.

Förmodligen är det också därför som frågesport fortfarande är den absolut vanligaste genren för svenskproducerade brädspel för vuxna – inga komplicerade regler att förklara. Även bland frågesportsspelen finns dock bättre och sämre spel, vad våra recensenter tycker om några av dem hittar du på nästa uppslag.

För den som vill göra mer än svara på frågor finns fyra andra kategorier av spel i årets test:

Partyspel är kortare spel som går att spela med många del­tagare, där reglerna är lätta att förklara.

Familjespel kan spelas med lite äldre barn men som också vuxna kan uppskatta att spela själva.

Strategispel är för den som vill ha lite mer att bita i.

Barnspel passar för de minsta – ett av spelen i årets test går till och med att spela med tvååringar.

Hoppas du hittar en ny favorit!

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek