Alf B Svensson: Hjälp ditt barn upptäcka sin dröm

Att jag är den jag är beror alltså inte på att jag är speciellt smart.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Varför är vissa personer mycket mer framgångsrika än andra? Antingen de jobbar som hjärnkirurg, forskare, lärare eller undersköterska på ett äldreboende. Har de högre IQ eller större social kompetens? Enligt ny forskning beror det framförallt på att de har en egenskap som forskarna kallar grit. Fråga mig inte vad de fått namnet ifrån. Personer som har grit är starkt motiverade att nå sina livsmål. De kan hålla motivationen uppe under lång tid utan yttre belöningar. De ger inte upp när det tar emot eller när de misslyckas. Till skillnad från karriäristerna stävar de inte efter rikedom, framgång och att bli kändis. Deras drivkraft är att försöka skapa en bättre värld.

Jag är normalbegåvad och inte särskilt smart. Jag var inget större ljus i skolan och tyckte inte om att skriva. Jag var jättenervös när jag skulle redovisa något för hela klassen. Med mina betyg skulle jag aldrig komma in på psykologutbildningen i dag.

Att jag är den jag är beror alltså inte på att jag är speciellt smart. Jag har nu insett att det beror på att jag har grit. Redan i tonåren drömde jag om att få sprida livskunskap. Kunskap om hur man får ett bra liv, hur man får ett äktenskap att hålla och hur man lyckas som förälder. Hur den kunskapen såg ut och hur man sprider den på bästa sätt hade jag ingen aning om. Det håller jag fortfarande på att lära mig nu 50 år senare.

Min dröm att sprida livskunskap har inte alltid varit lätt att förverkliga. Mitt första bokmanus sågades rejält. Kunde jag inte bli författare kunde jag kanske i stället föreläsa om föräldraskap. Jag skickade därför ut en massa reklamblad till olika skolor och kyrkor. Jag fick inte ett enda svar. Då tog jag mod till mig och kontaktade förlaget som refuserat mig. Lyssnade på deras kritik, arbetade om mitt manus och skickade det i stället till Libris. De tyckte ämnet var intressant men att manuset hade stora brister. De erbjöd sig därför att hjälpa mig. Hade jag tackat nej hade det sedan inte blivit fler böcker och inte heller några krönikor.

Vi kan inte påverka våra barns begåvning så mycket. Men vi kan hjälpa dem att upptäcka och förverkliga sina drömmar. Genom att ge mycket kärlek och uppmuntran. Men också genom att ha höga förväntningar. Inte bara ge beröm och uppmuntran utan också tala om vad de kan göra ännu bättre.

Jag tror att vi alla har en livsuppgift. Hur vi lyckas förverkliga den beror inte på hur smarta vi är. Det beror mer på om vi upptäcker vad vi verkligen är intresserade av och brinner för. Sedan krävs det träning och hårt arbete. Men också att vi inte ger upp när vi misslyckas.