Andreas Nielsen: Våga börja så fröet - Gud är med dig

Vår besatthet av resultat gör att vi firar det färdiga och inte nog förstår värdet av att börja.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Det finns de som får något heligt i blicken när man säger ordet process. Tack gode Gud för dem som förstår värdet av att systematiskt och noggrant skapa en rörelse framåt. Med tålamod lägga sten på sten. När jag tittar på de stora katedralerna i Europa inser jag att många av dem påbörjades av människor som var döda långt innan de var färdigbyggda. De kunde se värdet av att starta en process som på sikt skulle ge magnifika resultat.

Vi lever i en tid där det färdiga alltid hyllas. Slutresultatet, det som går att uppvisa och få likes på. Det gör att många letar genvägar mer än processer. Otåligheten gör att vi inte sällan byter bort långsiktig välsignelse mot snabba resultat.

Gud är en Gud som kan göra det mirakulösa i ett snabbt moment. Men i Hans karaktär ser jag att han är en Gud som skapar i processer. Skapelsen var en process som började med att han talade och slutade med att han vilade.

Davids liv var en process från att han blev smord till kung, till att han besegrade Goliat till att han blev kung. Det tog många år. Men han litade på Gud och stannade i processen.

Abrahams löftesson kom genom en process från att Gud gav honom löftet till att Isak föddes. En process som tog runt 25 år.

Maria bar fram Jesus genom en process. Israels frihet från Egypten var en process. Petrus gick från fiskare till förnekare men till slut var det han som stod upp och förkunnade Kristus på pingst dagen.

Hela Bibeln är full av exempel. Men Bibeln är också full av exempel på människor som har missat vad Gud hade förberett för dem för att de inte stannade i Guds process. Eva åt av frukten fast hon inte borde och förlorade paradiset. Esau bytte bort sin förstfödslorätt för att han en dag kom hem hungrig från en jakt där han inte lyckats fälla något byte. Där och då tycktes en skål soppa mer logisk för att lösa det temporära behovet än att hålla fast i det han hade. Så han bytte bort sin förstfödslorätt som arvtagare till Abraham och hela hans rikedom i utbyte mot en skål soppa.

Vår besatthet av resultat gör att vi firar det färdiga och inte nog förstår värdet av att börja.

I Sakarja 4:10 står det ”Förakta inte det som påbörjas i det lilla, för Herrens ögon gläds när han ser arbetet komma igång." Gud gläds när han ser oss börja. Han gläds över det som kan verka obetydligt i våra och andras ögon för han vet potentialen av en process som får komma i gång. Den första brädan på Noas ark var lika viktig som den sista.

Så se inte på det du har i din hand, ditt frö, din dröm, din längtan, och jämför det med någon annans som redan är färdig. Du kommer tappa hoppet och tron om det Gud har gett dig. Nej, kom ihåg att det är i ögonblicket ett litet frö får falla i jorden som all potential sätts i rörelse.

Gud är med dig i början, i dina stapplande steg. Han gläds när han ser dig våga. Han är med dig när du vågar börja.