Andreas Nielsen: Varför ska vi krångla till livet?

Att bejaka enkelheten i livet gjorde att min relation till Gud växte.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Ju äldre jag blir – vilket låter som jag är gammal, men jag är bara 42 år – desto mer uppskattar jag de enkla sakerna. Saker som jag kanske när jag var yngre, i jakten på de stora sakerna, såg ner på eller missade av fartblindhet. Livet går fort nu, för de flesta, vilket gör att det man har i dag snabbt passeras förbi i jakten på det man måste ha. Jakten går ofta för fort för att kunna hänga med i livet – för att kunna mäta oss med omgivningen.

I sociala medier i dessa dagar visas semestrar upp. Vi tittar och jämför och det vi tidigare var så glada över att vi skulle göra på semestern sjunker när vi ser bilderna på vad andra gör. Alla andra ser lyckligare ut på sina Instagrambilder än vad du kanske känner dig. Jämförelsens förbannelse äter människor inifrån. Gränserna mellan det riktiga livet, det som vi lever, och låtsaslivet på sociala medier suddas ut. Någon annans vinst blir min förlust. Någon annans lycka blir min olycka. Hur kommer man tillrätta med detta?

För min egen del har jag upptäckt att ju mer jag lär mig fokusera på att hålla livet okomplicerat ju bättre blir det. När jag växte upp i en liten stad ville jag bara komma därifrån. Jag ville skaka av och sudda ut alla spår i mitt liv från en småstadsuppväxt och på alla sätt bli något annat. Jag försökte tona ner dialekten och paketera om hur jag uppfattades. Det blev en stress av att bevisa att man kommit bort från den lilla enkla tillvaron och blivit en del av något större.

För ett antal år sedan märkte jag att jag hade rationaliserat bort många av de enkla sakerna som jag egentligen tycker om och som får mig att må bra. Jag bestämde mig för att sluta tvinga mig in själv i en mall, att släppa fram det enkla och kärleken till de små sakerna.

Jag övade på tacksamheten för det jag gjorde för stunden, i stället för att vara stressad över vart jag skulle kunna vara och vad jag skulle kunna göra. Jag insåg att när jag låter livet vara okomplicerat och enkelt kan trivas jag i mitt eget skinn. Det gör att jag kan vara lika tillfreds med en kopp kaffe i ett jakttorn en tidig morgon som jag är på en fin restaurang i New York mitt i natten.

Min största upptäckt i att bejaka enkelheten i livet var att min relation till Gud växte. Jag fann tryggheten, den fasta vissheten i att oavsett när, var och hur livet ser ut finns en allt djupare men också allt enklare relation med Jesus där. Det var enkelt att ta emot honom från början, sen krånglar vi till det.

Det är kanske det som är nyckeln till att hitta enkelheten och tacksamheten i livet: början. Vad var det som gjorde att du förälskade dig i din partner? Innan alla krav, måsten och livets alla ansvar? När det bara var ni? Och vad var det som gjorde att du en gång öppnade ditt hjärta för Jesus och bad en enkel bön?

Det enkla är det svåra. Men det enkla gör också det svåra enklare.

Statsministeromröstning